Hlavní navigace

Google vylepší vyhledávač fotek. Na obrázku najde konkrétní objekty

24. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsme několikrát psali, že budoucí vyhledávače budou také vizuální. Zkrátka rozpoznají, co se na obrázku nebo videu nachází. Díky tomu byste už nemuseli fotky ani ručně třídit do složek a označovat štítky. Kdybyste chtěli najít všechny snímky z loňské dovolené, napíšete jen dotaz „moje fotky z chorvatska 2012". Nebo „moje fotky se mnou, přítelkyní a psem“.

Příkaz „Google my photos“ v praxi
Příkaz „Google my photos“ v praxi

Toto sci-fi se pomalu mění v realitu. Google už pomocí funkce Goggles automaticky rozpozná spousty značek, staveb, krajin apod. Má několik technologií pro rozpoznávání obličejů ve videu i na statických snímcích. A teď testuje nový vyhledávač vašich obrázků uložených na Googlu+ (Picase).

Počítačové vidění dokáže na vašich fotkách najít např. západ Slunce, jídlo nebo květiny. Stačí zadat příkaz „my photos“, „my photos of food“ nebo „my photos from new york last year“. Google umí prohledat vaše fotky i snímky vašich přátel. Evidentně si poradí i geotagy a také časovými štítky. A slibuje, že rozpoznávání bude dále učit a zlepšovat. Ostatně – pamatujete si na loňský test neuronové sítě?

 

MMF24

Zatím si nemůžeme vyzkoušet, jak novinka funguje v praxi. Vycházíme jen z toho, co nám dodal sám Google, protože jak jistě tušíte, u nás ještě funkce není dostupná. Funguje jen na google.com v angličtině a s přihlášením ke G+. Ale ani při nasimulování těchto podmínek nám ještě vizuální hledač neběžel.

Zdroj: Google