Hlavní navigace

Google vymyslel „vysavačový“ automatický skener knih. Vyrobit si jej můžete sami

19. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Googlu funguje pravidlo, že 80 % času se musíte věnovat hlavní práci, ale zbylých 20 slouží pro budování dobrých vztahů v týmu, sport a tvorbu vlastních projektů. Jedním z nich je lineární skener knih, který vytvořil tým okolo Danyho Qumsiyeha pracujícího na projektu Google Books.

" width="560" height="315" frameborder="0">
Jak funguje skener od Googlu, můžete vidět od času 3:20

Google tím způsobem digitalizuje archivy a knihovny v různých zemích, letos na jaře oznámil, že už oskenoval a převedl na text přes 20 milionů titulů, digitalizuje i v Česku. Využívá přitom drahých přístrojů, které by si samy knihovny, muzea a různé archivy nemohly dovolit.

V tom se zrodil nápad, jak udělat automatický skener levněji. Stačí k tomu hranol se speciálními výřezy, motor posunující knihu po hranolu, vysavač otáčející stránky a samozřejmě optický snímač, který při průchodu oskenuje obě strany knihy. Autoři tvrdí, že 1000stránkovou knihu přístroj zdigitalizuje za 90 minut, nepotřebuje přitom lidskou asistenci. Výroba a součástky stojí asi 1500 dolarů.

 

MMF24

Zajímavé také je, že systém je sice zaregistrován na patentovém úřadě, ale jedná se o otevřený patent, takže každý si může vytvořit vlastní skener, dokonce jej i prodávat. Google k soudu nikoho uhánět nebude.

Zdroj: The Verge