Hlavní navigace

Navzdory koronaviru má Google rekordní výsledky. Krize jej ale možná dostihne

30. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alphabet načal fiskální rok 2020 historicky nejlepšími finančními výsledky za první čtvrtletí. Společnost utržila 41,2 miliardy dolarů (13% růst) a skončila s čistým ziskem 6,8 miliardy (3% růst). Firma měla nakročeno k ještě vyšším číslům, ale finanční ředitelka Ruth Porat poukázala, že částečně se do hospodaření promítla pandemie. První dva měsíce roku prý byly silné, ale v březnu přišel významný pokles inzerce, na níž je Alphabet závislý.

Google zůstává hlavním klenotem holdingu a do pokladny přinesl rovných 41 miliard dolarů, ostatní dceřinky Alphabetu měly příjmy jen 200 milionů. A z oněch 41 miliard jich 33,8 miliardy pochází z reklam. Vyhledávač a další weby Google vygenerovaly 24,5 miliardy dolarů, YouTube přidal 4 miliardy a z reklam na webech partnerů si Google připsal provize ve výši 5,2 miliard. Cloudové služby Google zaznamenaly příjmy 2,8 miliardy a ostatní služby a produkty pak 4,4 miliardy.

Šéf Googlu i Alphabetu Sundar Pichai podotýká, že v době krize inzerentům vyschly peněženky, ale používanost služeb rostla. Mezi únorem a březnem stoupl počet instalací aplikací v Play Storu o 30 %. Za stejné období se na dvojnásobek zvýšil počet studentů a lektorů využívajících platformu Classroom, celkem už jich je 100 milionů. Firma meziročně zaznamenala 400% nárůst prodeje Chromebooků. A videokonferenční platformu Google Meet (dříve Hangouts Meet) dnes využívá přes 100 milionů lidí denně. Číslo přitom ještě možná poroste, protože Google uvolňuje Meet i coby bezplatnou službu pro uživatele Gmailu.

CS24

TIP: Google ve vyhledávači přizná, že nenašel nejlepší výsledky

Zdroj: Alphabet