Hlavní navigace

Google vysvětlil kouzlo jménem HDR+, kterým vylepšuje fotky na Nexusech 5 a 6

7. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aplikaci Google Fotoaparát si už stáhlo více než 10 milionů lidí. Ale jen uživatelé Nexusu 5 a 6 si ji mohou vychutnat naplno. Dostanou totiž navíc funkci HDR+, která léčí neduhy mobilní fotografie. Které? Smartphony (většinou) obsahují maličké obrazové snímače, takže nezachytí tolik světla, a proto jsou jejich fotky za šera zašuměné a v náročných scénách jsou pod- nebo přeexponované.

HDR+ za horšího osvětlení (vlevo vypnuto, vpravo zapnuto)
HDR+ za horšího osvětlení (vlevo vypnuto, vpravo zapnuto)

Oba zmíněné Nexusy mají optickou stabilizaci obrazu, což pomůže alespoň prvnímu problému. Foťák si může u statické scény dovolit nastavit delší dobu závěrky, během které zachytí více světla, a obraz tak bude světlejší. Google si však vypomáhá ještě trikem zvaným HDR+.

 

Místo jedné fotky s delší expozicí vyfotí v sérii několik fotek s kratším časem. Z nich vybere tu nejostřejší a pomocí softwaru pak jednotlivé pixely z více snímků zprůměruje. Zbaví se šumu, takže může obraz trochu zesvětlit. Výsledkem je překvapivě ostrý a detailní snímek.

HDR+ a vliv na dynamický rozsah (vlevo vypnuto, vpravo zapnuto)
HDR+ a vliv na dynamický rozsah (vlevo vypnuto, vpravo zapnuto)

Stejnou techniku využívá i u zvyšování dynamického rozsahu (odtud název HDR+). Různé foťáky to řeší jinak. Nejčastěji se k tomu použije expoziční bracketing. Scéna se vyfotí se třemi expozicemi, a ty se pak slepí dohromady tak, aby se odstranily přepaly i tmavá místa.

Google místo toho rychle vyfotí několik snímků se stejnou expozicí a krátkým časem, takže na obloze (viz fotka výše) nebudou přepaly, ale stíny a ženy v popředí budou tmavé. Jenže software znovu zprůměruje obraz z více fotek, díky tomu jich zbaví šumu, a tmavá místa pak může zesvětlit.

Náročná scéna (HDR+ vypnuto) Náročná scéna (HDR+ zapnuto)
Náročná scéna (HDR+ vypnuto a zapnuto)

KL24

Firma také ukázala, jak to funguje v nejnáročnější scéně. Tmavá kaple s oknem a lucernami. Výsledek je zbavený šumu, ale zachoval si pěknou kresbu ve stínech i světlech. Všechny fotky a ještě některé navíc si můžete v plném rozlišení prohlédnout ve fotogalerii na G+.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?