Hlavní navigace

Google za WhatsApp nabídl 19 mld. a proběhla čistka mezi neoficiálními klienty

21. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Neskutečně drahý nákup komunikátoru WhatAspp přišel Facebook na 19 miliard dolarů, což ji mimochodem více než dvojnásobek, co musel zaplatit Microsoft za Skype. Po nákupu vodu rozčeřilo několika dalších informací. Google také zkoušel komunikátor přidat svého portfolia, avšak neuspěl. Podle původního hlášení nabízel příliš málo. Vždyť co je nějakých 10 miliard? Autoři věděli, proč se nenechat hned koupit.

Tip: Facebook se zbavuje konkurence, za 16 miliard dolarů kupuje WhatsApp

Nebo o ne? Google podle The Information by byl ochotný jít až na 19 miliard, případně i výše. Facebook přispěchal s 16 miliardami v hotovosti a akciích a k tomu s dalšími 3 miliardami akcií pro zaměstnance WhatsApp. Nesmíme zapomínat na to, že šéf a zakladatel společnosti se stane členem představenstva Facebooku. Sociální síť tedy nabídla i nějaké to vlivné místo. Je právě to důvod, proč komunikátor neskončil v rukách Googlu? Zdá, že je to ten případ.

 

Larry Page zakladatele dříve WhatsApp varoval. Radil, ať zůstanou nezávislí, nebo je Facebook pohltí. Představují pro něj konkurenci a vyhlídky by pro ně tím pádem nebyly dobré. Ehm, kdyby WhatsApp připadl Googlu, opravdu by jej Google nepohltil? Pro něj komunikační platforma přestavuje rovněž konkurenci. Jenže Page údajně byl ochotný společnost nechat nezávislou s tím, že by měla přístup k prostředkům a technologiím Googlu. To také zní zajímavě.

Nepotvrzená zpráva hovoří o tom, že Google dříve nabídl miliony pouze za to, že mu WhatsApp dá vědět, kdyby vstoupil do jednání o odkoupení. V té chvíli by mohl vystoupit ze stínů a nabídnout vyšší částku. Firmu jako Google prakticky nezastaví žádný strop. Facebook měl ale větší štěstí. Jak se zdá, osud má opravdu smysl pro ironii. Brian Acton, bývalý zaměstnanec Yahoo a spoluzakladatel WhatsApp, se v roce 2009 ucházel o místo ve Facebooku.

Ten ho nepřijal, takže se Acton dal dohromady se svým bývalým kolegou Janem Koumem. Společně pak začali pracovat na aplikaci, která dosáhla masové popularity. Zatímco tento příběh pobaví, jiný vás naopak znepokojí. Krátce před oznámením akvizice WhatsApp zažádal o ukončení vývoje klientů třetích stran s otevřeným zdrojovým kódem.

MMF24

Jak už to bohužel bývá, neoficiální klienti pro různé platformy vznikat budou a stejně tak proti nich budou autoři komunikační sítě brojit. Z právního hlediska se neděje nic divného, protože WhatsApp pouze hájí své teritorium.

Zdroj: The Information via Ubergizmo
Bloomberg via Neowin
@segphault