Hlavní navigace

Google začne konečně řešit nebezpečný malware v Android Marketu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Roustocí počet škodlivých aplikací v Marketu vyprovokoval Google k přidání dalšího bezpečnostního stupně, tzv. vrsty Bouncer. Ta bude automaticky prohlédat kód nových aplikací a likvidovat malware.

Případy s trojany a spyware v Marketu se množí (alespoň podle zahraničních médií), ale Google tvrdí, že počet závadných aplikací klesly loni o polovinu. Přesto v Marketu stále jsou.

V tuto chvíli je Android před aplikacemi zabezpečen třemi stupni:

  • sandboxing: uzavření aplikace před ostatními, jedna aplikace nemá přístup k datům druhé.
  • povolení: to částečně narušuje první stupeň, vývojář může požadovat zpřístupnění dalších práv, jež musí uživatel odsouhlasit. Ale takové běžný nezodpovědný uživatel ani nečte.
  • vzdálené odstranění: pokud Google narazí na závadnou aplikaci, může ji vzdáleně odstranit ze všech smartphonů a tabletů, jakmile jsou připojeny k internetu.

Bouncer funguje v cloudu Googlu tak, že ve virtuálním prostředí spouští všechny nové aplikace či updaty a prohlédává závadný kód podle databáze známých spywarů a trojských koní. Pokud takový program najde, automaticky jej označí, následně jej musí operátor manuálně znovu posoudit a případně smazat.

Je to vlastně podobný způsob jako autorizace aplikací ve Windows Phone Marketplacu nebo iOS App Storu, avšak průběh by měl být rychlejší, protože se kontroluje pouze bezpečnost. Zvláštní kontroly se dočkají noví vývojáři, kteří jsou papírově „podezřelejší“.

CS24

Rádi bychom věřili, že Google našel lepší způsob, než je autorizace u konkurence. Ta totiž proces vydávání značně zdržuje, přitom stejně nezaručí, že aplikace jsou ve výsledku kvalitní.

Zdroj: Google