Hlavní navigace

Google zrychlil mobilní web. Funkce Quick view otevře odkazy okamžitě

17. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google na svém blogu v krátkosti oznámil dost velkou novinku. Funkce Quick view v mobilním vyhledávači je jakýmsi rychlým náhledem na odkazovanou stránku. Ve výsledcích se u odkazu objeví modré tlačítko, které otevře obsah cílového webu okamžitě, aniž by vás přesměroval pryč.

 

Není známo, jak přesně tato novinka funguje, jestli se třeba výsledná stránka nějak dopředu načítá na pozadí, nebo vyšší rychlost mají na svědomí pouze rychlejší servery Googlu, které slouží jako vyrovnávací paměť. Quick view zatím funguje jen v americké verzi vyhledávače a navíc pouze na stránkách Wikipedie (a ne na všech). Tlačítko jsme objevili na Androidu i iOS, ale například ve Windows Phonu chybí.

Google slibuje, že bude podporovat další weby. Je velmi pravděpodobné, že opět půjde o nějaké otevřené zdroje se svobodnou licencí. U komerčních stránek by to Googlu musel někdo explicitně povolit, protože by se takové kliknutí a zobrazení Quick view nezapočítalo do návštěvnosti webu, což by ohrozilo inzerci, a tedy i životaschopnost cílových stránek. Vždyť už tak má Google problémy kvůli News (Zprávám) nebo vyhledávači obrázků.

Google Quick view na tabletu Google Quick view na tabletu
Google Quick view na tabletu