Hlavní navigace

GoPro Hero 3 Silver Edition: ideál pro amatérské sportovce (recenze)

1. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Inovace a zpracování

Značka GoPro dnes platí za jednu z nejsilnějších v oboru záznamu obrazu. Odolné kamery Hero jsou používány jak naprostými amatéry, kteří si je montují na řidítka bicyklu, tak profesionály, kteří se vybaveni padákem a speciálním oblekem vrhají ze skal na norských fjordech. Od první verze GoPro Hero podávají tyto miniaturní kamery neskutečné výsledky a není tedy divu, že třetí generace konkurenci opět o kus utekla.

GoPro Hero 3 Silver Edition
GoPro Hero 3 Silver Edition

Menší, lehčí a přesto vybavenější

Pokud vedle sebe postavíte trojici všech tří generací, zjistíte, že vzhled se nijak radikálně nezměnil. Samozřejmě se zvětšila samotná optika a nějaké úpravy se udály i na poli ovládacích prvků a materiálů. Typický tvar malé cihličky si však kamery zachovávají. Především při srovnání Hero 2 a Hero 3 je patrný rozdíl ve velikosti – druhá generace je o dost tlustší. Nemluvě pak o situaci, kdy ke kameře připevníte modul pro komunikaci prostřednictvím Wi-Fi.

Srovnání všech generací (zdroj: Cnet,com)
Srovnání všech generací (zdroj: Cnet.com)

A právě bezdrátovou síť GoPro Hero 3 zvládá v základu bez dokupování jakéhokoliv příslušenství – včetně nejlevnějšího modelu. Můžete tak využít živého streamování obrazu, častěji však běžní uživatelé Wi-Fi využijí pro spojení s chytrým telefonem. Na něm je možné díky aplikaci mnohem pohodlněji nastavovat režimy záznamu i další parametry kamery a taktéž displej telefonu použít jako hledáček. Tím pádem je umožněno přesné nastavení úhlu kamery třeba na helmě nebo řídítkách.

 

Na těle kamery nic jako hledáček nehledejte, kromě trojice tlačítek zde najdete pouze jednoduchý monochromatický displej. Na tom se zobrazují základní informace jako je zbývající čas, indikátor stavu baterie nebo počet snímků v sekvenci. A samozřejmě slouží pro ovládání kamery – především pak změny režimů, ve kterých lze natáčet nebo fotit. Hrubé rozlišení či monochromatické provedení displeje není žádným zádrhelem - naopak alespoň ušetří kapacitu akumulátoru. Problémem však je poměrně špatná čitelnost na slunci - při nastavování je tedy třeba kameru zastínit dlaní.

GoPro Hero 3 Silver Edition
GoPro Hero 3 Silver Edition

Ovládání menu probíhá pomocí dvou tlačítek – horního a předního, to boční pak slouží pouze pro vypnutí či zapnutí Wi-Fi. Na řazení nabídek je třeba si zvyknout, a protože položek není zrovna nejméně, prvotní nastavování nebude zrovna nejsnadnější. I proto rozhodně doporučujeme spárovat kameru s chytrým telefonem – ať už Androidem nebo iPhonem a vše nastavovat na něm. Kromě toho, že zde uvidíte i živý náhled, každá změna je mnohem mnohem rychlejší. Kamera si při zapnutí bezdrátové sítě vytvoří vlastní Wi-Fi hotspot, ke kterému se musíte s telefonem připojit. Aplikace pro obě platformy nabízí stejné možnosti jako vnitřní menu kamery – navíc jsou pak přidány tipy na nejzajímavější videa pořízená pomocí kamer GoPro. Asi jedinou funkcí, která by se nám líbila u mobilních aplikací, je alespoň základní náhled na uložené  snímky. Jediným úkonem, který s natočeným materiálem provedete je jeho smazání.

GoPro aplikace pro iOS GoPro aplikace pro iOS GoPro aplikace pro iOS GoPro aplikace pro iOS GoPro aplikace pro iOS GoPro aplikace pro iOS GoPro aplikace pro iOS

Skvělým zpracováním nepřekvapí

Kamery GoPro vídáme ve všemožných videích v obalu z průhledného, velmi odolného plastu. Kryt je vodotěsný a kromě toho, že vydrží nějaký ten deštík, je možné se s ním potápět. Protože se voda ani prach nesmějí k samotné kameře dostat ani přes tlačítka, není jejich mačkání zrovna nejsnadnější. Na druhou stranu, při samotném záznamu je již budete potřebovat minimálně a poté, co si v klidu nastavíte vše nutné, nahrávání již spustíte i v rukavicích.

GoPro Hero 3 Silver Edition
GoPro Hero 3 Silver Edition

Když kameru z obalu vyjmete, jsou zpřístupněny další prvky, jež na těle najdete. Tím nejdůležitějším je samozřejmě miniUSB, pomocí něhož spojíte kameru s počítačem. Kromě přenosu souborů jej využijete i k nabíjení kamery. Pro rychlé přehrání záznamu či prohlédnutí fotek pak můžete využít microHDMI. Pod touto dvojicí konektorů se nachází slot pro paměťové úložiště – microSD kartu.

GoPro Hero 3 Silver Edition
GoPro Hero 3 Silver Edition

Na těle kamery najdete štěrbinový mikrofon, který se postará alespoň o nějaký záznam zvuku. Při natáčení v odolném obalu (tedy ve většině případů) je však stěží rozumět kameramanovi, vzdálenější zvuky jsou tedy neslyšitelné. V případě, že byste vyžadovali i kvalitnější záznam s externím mikrofonem, je možné dokoupit adaptér do miniUSB, jenž je na druhé straně vybaven běžným 3,5mm audio konektorem.

Na zadní straně najdete pod záslepkou akumulátor s kapacitou 1050 mAh a také proprietární konektor pro připojení externí baterie. Tu v oficiálním obchodě koupíte za 59 € nebo u českých distributorů za 1490 Kč. Kapacita je stejná jako u interního akumulátoru, v praxi tak dojde k zdvojnásobení výdrže. Ta se při našich testech pohybovala kolem 2,5 h, které se prodlouží při letním používání v normálních teplotách. Pokud budete při natáčení potřebovat víc, avšak nevyžadujete nepřetržitý záznam, nejrozumnější volbou bude nákup druhého akumulátoru. Ten přijde na 690 Kč.

GoPro Hero 3 Silver Edition
GoPro Hero 3 Silver Edition

Kromě externích baterií a adaptérů je však pro kamery GoPro dostupné obrovské množství oficiálního příslušenství. Právě to je vedle kvality záznamu obrovskou výhodou, jež konkurence nenabízí. V portfoliu GoPro najdete všemožné držáky a úchyty, které umožní připevnit kameru téměř kamkoliv, ale třeba i LCD BacPac, jenž přidá kameře dotykový displej. Nechybí pak ani sada pro domácí výměnu poškrábaného krytu objektivu na odolném obalu. Za příslušenství si však připlatíte nemalé peníze, stačí zakoupení několika kusů a dostanete se na cenu samotné kamery.

Podporované režimy a kvalita záznamu

Novinky uvnitř

Kromě změn na povrchu kamery vylepšilo GoPro i interní komponenty. Navíc se třetí generace prodává ve třech variantách, které se liší možnostmi záznamu a tedy především cenou. Nejvyšší verze Black Edition dokáže zaznamenávat díky novému snímači a obrazovému procesoru videa v obřím rozlišení 4K při 15 FPS. V praxi je pak mnohem důležitější možnost natáčet video ve Full HD při frekvenci snímků 60 FPS. Na rozdíl od levnějších verzí pak umí fotit ve vyšším rozlišení, přičemž je fotky možné pořizovat i během záznamu videa.

My jsme otestovali prostřední verzi Silver Edition, která se svými parametry blíží předchozí generaci Hero 2. Umí 720p@60FPS a Full HD při 30 FPS, obrázky fotí v rozlišení 11 MPx a sekvence umí fotit při 10 FPS. Kromě toho si poradí i se záznamem ve 120 FPS – při tom však rozlišení klesne na WVGA.

U verzí Silver a Black můžete aktivovat režim Protune, kde se o něco vylepší vlastnosti záznamu a video je méně saturované s menším kontrastem. Dává tedy prostor pro pozdější úpravu videa v externích nástrojích – podobně jako RAW u fotek. Možnosti záznamu jednotlivých verzí GoPro Hero 3 si prohlédněte v tabulce níže.

Gopro Hero 3 Srovnání

Kvalita záznamu

Stejně jako u předchozích modelů musíme na prvním místě vyzdvihnout práci elektroniky, která má na starosti regulování expozice. Na změny světla reaguje velmi rychle a jen málokdy se nechá zmást tak, aby světlý snímek ještě více přepálila či naopak. Stejně tak jsou pro nás nepochopitelné rozsahy, které snímač zvládá – i když budete s GoPro točit přímo proti slunci natáčené objekty zůstanou se správnou expozicí a nedojde k jejich ztmavení tak, jak je to běžné u drtivé většiny kamer. V žádném případě nemůžeme mluvit o nějakém kácení svislic, to se zkrátka neděje ani při Full HD záznamu.

Ač je objektiv extrémně široký (pokrývá téměř 170°), deformování obrazu u jeho okrajů kupodivu nedosahuje takových hodnot, které bychom čekali. A právě šířka objektivu je jedním z parametrů, které konkurenceschopné kamery nenabídnou. Kvalitou záznamu je nejblíže Contour+ 2, ani zde však obraz nepokryje takto širokou oblast.

Protože jsme měli k dispozici model Silver Edition, nemohli jsme vyzkoušet extrémní rozlišení, které umožňuje nejvyšší model. Protože však nejvyšší 4K umí natáčet při 15 FPS, jedná se spíše o demonstraci toho, co miniaturní elektronika zvládne. Nehledě na to, že takto obrovské rozlišení drtivá většina uživatelů zkrátka nemá kde přehrát.

 

Pro běžný záznam sportovních aktivit bude u modelu Silver ideálním režimem 720p při 60 FPS. Šedesát snímků za sekundu je dostatečnou hodnotou i pro slow motion efekty a pokud použijete nástroje jako je Twixtor, který skvěle dopočítá chybějící snímky, dostanete se i u dynamičtějších scén na virtuální hodnoty kolem 500 FPS. V zásadě je pro tyto dopočítávací nástroje nejdůležitější ostrost jednotlivých snímků, mezi nimiž je třeba chybějící obrázky vytvořit. A tu GoPro nabízí i v prostřední verzi Silver Edition. A tak jediným místem, kde ani GoPro nesvede zázraky, jsou hodně tmavé scény – zde zkrátka fyziku neošálí a i když si s horšími světelnými podmínkami poradí lépe než Hero 2, na vysoké ISO zkrátka dojde. Obraz je pak méně či více zašuměný.

Video je natočené v 720p@60FPS. V čase 0:15 a 3:25 je dobře patrné přepálení světlých odstínů (sněhu), protože tmavší nebe a les zabíraly větší část obrazu a kamera exponovala podle nich. V 0:26 se pak můžete přesvědčit, že ani proti slunci nemá GoPro žádné problémy s obrazem. Nakonec jsme v 1:50 otestovali i odolnost kamery - přežila bez újmy (i testovací kolegyně) a záznam běžel plynule dál. Děkujeme neznámému lyžaři za nepředvídatelný pohyb na sjezdovce :-).

11 Mpx Wide
11 Mpx Wide

8 Mpx Medium
8 Mpx Medium

5 Mpx Wide
5 Mpx Wide

5 Mpx Medium
5 Mpx Medium

Verdikt a kompletní galerie

Verdikt

Třetí generace se na první pohled příliš nezměnila, inovace se však přeci jen odehrály ve všech směrech. Již není třeba dokupovat Wi-Fi modul a opět natáčí o několik tříd lépe. Především pak nejvyšší verze Black Edition je dostatečně kvalitní i pro profesionální využití. U nás za ni zaplatíte 10 990 Kč, což je pro většinu z nás nemalá částka. Ideálním kompromisem je tedy Silver Edition, která se dá pořídit za nějakých osm tisíc. Pro amatérské sportovní nadšence bude dostatečná obrazovými kvalitami a využít lze i kopu univerzálního příslušenství, které je společné pro všechny verze kamer. Pokud to však myslíte s natáčením vážně, pravděpodobně již vlastníte předchozí generaci Hero 2 a z té nemá smysl přecházet na Silver Edition. Obrazově se liší jen nepatrně a znatelným rozdílem tak bude až Black Edition.

GoPro Hero 3 Silver Edition
GoPro Hero 3 Silver Edition

Mezi konkurencí jsme již zmiňovali Conour+ 2, která se přibližuje GoPro kvalitou záznamu. Navíc v sobě má integrovaný modul GPS a po exportu videa tak vidíte i pohyb na mapě třeba při sjezdu na kole či lyžích. Nepořídíte si k ní však tolik příslušenství jako ke GoPro.

V případě, že vám jde o příslušenství a oželíte perfektní kvalitu záznamu, bude vhodnou alternativou Magicam, u níž toho v balení najdete opravdu hodně. Za cenu srovnatelnou s GoPro Hero 3 Silver Edition tak získáte i ovládací displej, množství držáků, externí baterii a mnoho dalšího.

KL24

Kompletní galerie

GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition

Srovnání velikostí s ochranným obalem a bez něj. Vedle iPhonu 5 je to opravdu prcek.

GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition GoPro Hero 3 Silver Edition

Byl pro vás článek přínosný?