Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku GPU Intelu: první generace má udělat „bang“, druhá porazit Nvidii. Utváří se až z 4 čipů. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 4. 2018 21:25

    Gildor

    Určitě doufám, že se Intelu prorazit povede. Dominance Nvidie na trhu s GK nám přerůstá přes hlavu a monopol tu nechce snad nikdo (kromě trollů), viz článek o GPP a diskuze pod ním. A ač je Intel sám "monopolista", u grafik je nováček, ale zároveň firma s takovými prostředky, že tu konkurenci přinést může.

    On se Intel obecně pokouší o frontální útok na Nvidii, to se mi zdá jasné. Musí je štvát, že Nvidia má takový úspěch s výpočetními grafikami a Intelu jde mnohem menší podíl tržeb ze serverového / výpočetního sektoru, než byl zvyklý.
    Podle informací z tohoto článku, ale i samotné existence Kaby Lake G, chce Intel co nejdřív tvrdě zaútočit na Nvidii v herních noteboocích, kde má ještě mnohem větší dominanci (prakticky absolutní), než u PC grafik. Dokonce k tomuto účelu je ochoten dát velkou zakázku AMD, ale pokud jim to vyjde, tak jen na 2 roky. Pak dostane AMD kopačky a přijdou "Kaby Lake G" s Arctic Soundem a Jupiter Soundem.

    K PC hi-end grafice ale ještě i od tam může být dlouhá cesta, uvidíme. Pokud by se ona vícejádrová koncepce s „chiplets“ mimořádně povedla, můžem se grafiky pro PC od Intelu dočkat docela brzo. Ale taky nemusí vůbec (dokonce ani plánovaná), nikdo netuší.

    Jasné je, že konkurence je zoufale potřeba.
    Sice si nikdo nemůže dělat iluze o tom, že Intel bude chtít dlouhdobě držet výborný poměr cena/výkon, na druhou stranu s jejich možnostma by si klidně mohli dovolit na úvod zaútočit dumpingovými cenami, aby sebrali tržní podíl Nvidii. A to by bylo pro zákazníky úžasné, tento typ cenové války, byť třeba jen na úvod, prvních pár let.

    Koho by to však mohlo poslat do hrobu jsou Radeony, protože pokud by tu Intel zkoušel prorazit s výkonnými kartami "pod cenou", resp. s menší marží a Nvidia by taky musela shodit ceny, Radeony by měly asi vážný problém.
    Ale, pro fanoušky AMD, třeba bude Navi to, co se nepodařilo s Vegou a Radeony prorazí díky dobré architektuře, nechci moc předjímat. Jen se mi zdá, že trh s grafikami, kde se jak u notebooků, tak u desktopu, perou na krev o tržní podíl Intel s Nvidií, by byl sice (na začátku) úžasný pro zákazníky, ale velmi lehce smrtící pro Radeony.

    Tedy závěrem - úspěch Intelu s grafikami si přeji, ale jestli by to vedlo, v delším časovém horizontu, k přítomnosti třech konkurenceschopných výrobců grafik, tím bych si taky jistý nebyl.