Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku GPU Intelu: první generace má udělat „bang“, druhá porazit Nvidii. Utváří se až z 4 čipů. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 9. 4. 2018 18:16

    JirkaK

    "Sice si nikdo nemůže dělat iluze o tom, že Intel bude chtít dlouhdobě držet výborný poměr cena/výkon"

    To chce každý výrobce, zároveň chce nějaké marže. A to je problém levným produktem neudělám marže. Proto se všichni soustřeďují na různé enterprise řešení nebo alespoň spotřebitelský high end kde jsou marže vyšší.

    V současné době na poli grafického high endu má co nabídnout jen NVIDIA, intel nemá vůbec nic a AMD je pořád tak o generaci pozadu. Jakmile bude mít AMD konkurenceschopný produkt, bude jej chtít řádně zaplatit. Příkladem budiž Vega56 a 64, které srovnaly aspoň NV karty postavené na GP104.

    Ofiko ceny 400 a 500 USD, to byly ceny pro vybrané eshopy, jiné to měly za 500 a za 600 USD... Když vezmeme že Vega56 je o něco rychlejší než GTX1070 za 350 USD a Vega64 zhruba stejně výkonná jako GTX1080 za 500 dolarů, tak je jasné že AMD stojí víc, navíc má horší provozní vlastnosti. Přitom marže z Vegy i při vyšší ceně bude díky ceně pamětí stejná (vs 1080) až výrazně horší u Vegy56 (vs 1070).

    Výrobci čipů standardně fungují s cca 60% marže, AMD bylo zhruba na polovině s plánovaným růstem pár procent ročně.