Hlavní navigace

GPU Vega 10 bude hodně podobné Fiji. Ovladač pro Linux ukazuje stejné parametry

5. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv by se mělo blížit uvedení GPU Vega a na něm založených grafik – které AMD oficiálně přislíbilo do druhého čtvrtletí – paradoxně proud (pravda spíš pramínek) unikajících informací poslední dobou spíš „uchřadával“, než že by mohutněl. Tento týden se nicméně přece jen něco nového vynořilo.

O přicházejících grafikách AMD se dá často něco zjistit předem díky tomu, že firma poskytuje vlastní otevřené ovladače pro Linux. Jejich kód musí totiž kvůli fungování vývoje a distribuce ovladačů skrze jádro vycházet předem. V těchto ovladačích se stopy Vegy poprvé objevily už v březnu, nyní byl ale kód aktualizován a v nových částech byly zásluhou pozorných uživatelů Redditu zřejmě objevieny náznaky specifikací karty Radeon RX Vega.

V kódu se objevily definice některých parametrů čipu Vega 10, které můžete vidět níže. Zajímavé na nich je, že jsou značně podobné údajům pro 28nm čip Fiji z Radeonů R9 Fury X. Vega 10 má stejně jako Fiji mít 4096 stream procesorů (což není nový poznatek), ale sedět má i řada dalších parametrů. Stream procesory budou opět organizovány ve čtyřech Shader Enginech po 16 CU, což znamená, že částečně deaktivované modely budou moci mít 60, 56, 52 a tak dále CU (3840, 3584, 3328 shaderů).

Parametry GPU Vega 10 v ovladači pro Linux, a srovnání s GPU Fiji (Zdroj: Reddit) Parametry GPU Vega 10 v ovladači pro Linux, a srovnání s GPU Fiji (Zdroj: Reddit)

Ačkoliv by tedy Vega měla být nová architektura, dost možná budou její nové elementy infrastrukturně pospojovány do prakticky stejného půdorysu. Pravda, víme i o některých odlišnostech (například sběrnice pamětí HBM2 je nyní údajně jen 2048bitová) a zatím není jasné, jak se bude lišit třeba systém rasterizačních jednotek. Je také třeba upozornit, že kód vložený do ovladače může někdy být prozatímní. Často je vytvořen třeba i zkopírováním podpory pro starší GPU s tím, že vše bude později přepsáno. Takže není zaručeno, že jsou řádky, které zde probíráme, definitivní.

KL24

Zdá se každopádně, že 4096 stream procesorů pro Vegu 10 je definitivních. Zatím ale stále nelze říct moc o jejím výkonu, protože neznáme takt, s kterým půjde na trh, a faktor zlepšení IPC. Tedy to, o kolik bude mít GPU Vega vyšší výkon než hypotetický Polaris se stejným počtem jednotek a stejným taktem.

Čip Vega 10 (Zdroj: ComputerBase) Čip Vega 10 (Zdroj: ComputerBase)

Uniklý benchmark byl fake…

Tento týden se také na webu objevily údajné výsledky ve 3DMarku, kterých dosáhla „neidentifikovaná grafika“ považovaná za Radeon RX Vega nebo jeho prototyp. Detaily dokonce ukazovaly i údajný takt GPU – 1600 MHz, což by bylo o hodně víc, než kolik má zřejmě čip Vega 10 v kartě Radeon Instict MI25. Tento až příliš dobrý výsledek je však podle všeho zcela zfalšovaný, tudíž nám indicii o výkonu nedává. Zdá se, že dotyčný report 3DMarku byl ručně zeditován a původce tohoto pokusu skutečnou kartu v ruce neměl.

Byl pro vás článek přínosný?