Hlavní navigace

Grafická karta jako monopost F1

13. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CeBitu 2009 Asus ukázal nové grafické karty edice Formula – silně přetaktované kousky s poněkud extravagantním chladičem. Nyní se na chladič díky uniklé prezentaci od Asusu podíváme trochu blíže.

Napřed se pokochejte různými možnými tvary formulí:

Asus Formula poprvé

Asus Formula podruhé

Asus Formula všeobecně

Krása, že? Teď něco málo k chladiči jako takovému, konkrétně tedy k Formuli z Radeonu HD 4870 na druhém obrázku. Jak je na tom proudění vzduchu?

Asus Formula - proudění vzduchu

Jak vidíme, chladič nasává vzduch shora, zepředu i zezadu a vyfukuje ho dole pod žebry po PCB všemi směry ven. U silnějších kousků vidíme i několik heatpipe procházejících pasivem. Další lahůdkou, na které si Asus zakládá, je speciální bezprachový ventilátor:

Asus Formula - Dust-Proof Fan

Ventilátor z „formulí“ se prý tolik nezanese prachem, jako klasický větrák. Asus toho dosáhl utěsněním štěrbiny mezi základnou a pohyblivou částí ventilátoru, takže se dovnitř do ložisek dostane mnohem méně prachu, což se pochopitelně podepíše na účinnosti, spolehlivosti a životnosti chlazení.

Aby toho nebylo málo, chladič Formula (stále hovoříme o tom nejlepším provedení například z Radeonu HD 4870) je podle Asusu až o 30 % tišší, než referenční chladiče karet. To je poměrně široký pojem, leč například u HD 4850 a podobných se tomu dá snadno uvěřit.

MMF24

Asus Formula budou karty s vysokým továrním přetaktováním, něco jako TOP edice, a pokud si připočteme použití vzhledově poněkud netradičního, a přitom tichého a účinného chladiče, bude se zajisté jednat o zajímavé oživení. Cena ani datum vypuštění bohužel zatím nejsou známé, ale dá se očekávat, že to nebude dlouho trvat a budete se moci chlubit, že máte v PCIe slotu zapojený monopost F1.

Zdroj: Expreview

Autor článku