Hlavní navigace

Grafiky Nvidia mají problém s DisplayPortem u nových LCD, je třeba aktualizace BIOSu

10. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Pokud máte monitor používající rozhraní DisplayPort 1.3 nebo DisplayPort 1.4 a obrazně řečeno ho zapřaháte do do společného povozu s nějakou grafickou kartou Nvidia, možná se vás mohou týkat určité poruchy zobrazení. Měly by být způsobené tím, že karty nejsou úplně správně kompatibilní s novými verzemi DisplayPortu nebo jim zřejmě chybí podpora určitých funkcí těchto standardů. Dobrá zpráva ale je, že si tento problém nyní budete moci opravit. Nvidia vydává nástroj k aktualizaci firmwaru, který by měl nekompatibilitu vyřešit.  

Pascaly a Maxwelly mají problém s částí funkcí DP 1.4 a DP 1.3

Tyto problémy se projevují při nabíhání počítače předtím, než je spuštěn operační systém. Pokud se vás ona šlamastika týká, může se projevovat tím, že při spouštění počítače monitor neukazuje obraz (což by asi také znamenalo nemožnost dostat se do konfigurace BIOSu), dokud se nezinicializuje operační systém. Poté už zřejmě ovladač potíže odkloní. Podle popisu Nvidie může být ale průběh i závažnější, v některých případech se stane, že systém při spouštění zatuhne.

Jak už bylo nadhozeno, problém spočítá v tom, že standardy DisplayPort 1.3 a 1.4 přinášejí některé nové funkce, které GPU Nvidie neuměly (nebo s těmito funkcemi byla spojená nějaká chyba, ale před dostupností LCD, které by je využívala, s na to nepřišlo – absence těchto funkcí by například mohla být špatně signalizována). Řešením je tyto nové vlastnosti doimplementovat, nebo opravit. Nejde to ovšem provést aktualizací ovladačů, kartám je třeba přeflashovat jejich BIOS (firmware). To je bohužel méně uživatelsky příjemná akce, ale Nvidia nyní pro karty tuto opravu dodala.

Nástroj pro aktualizaci BIOSu

Program zkontroluje grafickou kartu a zjistí nejprve, zda se jí problém týká a je třeba BIOS aktualizovat. V případě, že ano, přečte a zkopíruje jeho obraz, opatchuje je potřebnou opravou a poté nahraje na kartu opravenou verzi. Jde tedy o relativně citlivou operaci, protože flashování představuje vždy určité riziko. Během aplikace tedy nedělejte nic jiného a také potřebujete, aby nedošlo k výpadku napájení. Asi je asi také dobré deaktivovat přetaktování. Pokud máte záložní grafiku, tak se obvykle dá i „bricknutá“ karta spravit, ale je třeba mít zálohu funkčního obrazu BIOSu. Tu bych si tedy doporučil udělat a uschovat. Operaci flashování BIOSu také za žádných okolností nepřerušujte (pokud tedy počítač zrovna nehoří).

Nástroj pro aktualizace BIOSu grafikcých karet Nvidia k vyřešení problémů s DP 1.3 a 1.4 Nástroj pro aktualizace BIOSu grafikcých karet Nvidia k vyřešení problémů s DP 1.3 a 1.4

Výhoda této záplaty je naopak v tom, že by měla fungovat na široké škále karet. Nvidia potvrdila webu techPowerUp, že má zvládnout opatchovat jak referenční (či „Founders Edition“, chcete-li) karty, tak ty nereferenční od různých výrobců. Jen byste asi nástroj neměli nechat patchovat grafiky s upraveným BIOSem. Pokud máte jakýkoliv mod, nahrajete nejdřív originální BIOS. Požadované úpravy pak budete muset opět udělat novému opatchovanému BIOSu. S upravenými firmwary asi není fungování nástroje testováno ani zaručeno a mohlo by dojít k problémům a znefunkčnění grafické karty.

KL24

Kterých karet se tento problém týká? Podle Nvidie jde o grafiky generace Pascal, a to prakticky všechny – od GeForce GT 1030 přes GTX 1080/GTX 1080 Ti až pro Titany X a Xp. Chyby může mít i poměrně nová GeFore GTX 1070 Ti. Dále pak na problém trpí předchozí generace Maxwellů od GTX 950 po GTX 980 Ti a opět i včetně verze GTX Titan X. Rozbitá podpora monitorů s dotyčnými funkcemi je i grafik generace 700 s čipem GM107 – tedy GeForce GTX 745, GTX 750 a GTX 750 Ti. Kromě spotřebitelských karet GeForce jsou stejně postižené také profesionální verze Quadro založené na stejných GPU. Podle popisu na webu Nvidie se také zdá, že nástroj je určen pro desktopové karty pro slot PCI Express. GPU v noteboocích budou možná muset řešit zvláštní aktualizace od jejich výrobců.

Karty, které mohou být postižené nekompatibilitou s DisplayPortem 1.3/1.4 a vyžadovat opravu svého BIOSu (firmwaru) Karty, které mohou být postižené nekompatibilitou s DisplayPortem 1.3/1.4 a vyžadovat opravu svého BIOSu (firmwaru)

Nástroj je dostupný ve verzích pro 32bitové Windows64bitové Windows. Zda bude někdy vydán i Nástroj pro přeflashování karet z Linuxu, zatím nevíme. Je možné, že bude třeba je vymontovat a dočasně osadit do PC s Windows nebo tento OS dočasně nainstalovat. Jako alternativu této opravy Nvidia uvádí několik improvizovaných řešení – připojení obrazovky na port DVI nebo HDMI, spustit PC s jiným monitorem, nebo problematické LCD osadit na výstup integrovaného GPU, pokud v procesoru nějaké máte. Údajně někdy může pomoci přepnout režim bootu z UEFI na legacy BIOS, případě opačně, když již běžíte v legacy módu. Tyto metody pochopitelně nejsou plnohodnotné, ale mohou se hodit k dočasnému vyřešení, pokud vám při bootu systém zamrzá a brání vám tím v naflashování opravy.

Byl pro vás článek přínosný?