Hlavní navigace

Grafické karty Radeon od ASRocku se k nám ani do Evropy nakonec nedostanou. Proč?

8. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco se v světě grafických karet probíralo téma GeForce Partner Programu – jehož zrušení bylo čerstvě oznámeno – vynořila se ještě jedna událost. V březnu prosáklo, že se firma ASRock hodlá pustit do výroby grafických karet, což se pak poměrně rychle potvrdilo a tato tchajwanská společnost představila řadu Radeonů „Phantom Gaming“. Toto jméno by mohlo (hurá na oslí můstek) také obrazně vyjadřovat jejich dostupnost, lépe řečeno nedostupnost. Na evropském trhu totiž tyto karty podle všeho vůbec nebudou na prodej, jak se ukázalo minulý týden.  

Zákaz?

Na tuto informaci narazil Tom's Hardware, lépe řečeno jeho německá pobočka. Ten se dotázal zástupců ASRocku na to, kdy či za kolik bude jedna z karet Radeon Phantom Gaming k mání v Německu, a dostal odpověď, že na Evropském trhu se tyto karty nemají vůbec pohybovat. Tato informace postupně dostávala různé formy, přičemž zprvu bylo uváděno, že Asrock má prodej v EU z nějakého důvodu zakázán od AMD. To ale později web Tom's Hardware na základě další komunikace vzal zpět, zřejmě na žádost přímo ASRocku (není ale vyloučeno, že tomu si zase předtím obratem stěžovalo přímo AMD).

Po dalších výměnách zpráv dostala redakce informaci, že „grafické karty [vyráběné ASRockem] se prodávají jen v jižní Americe a tzv. regionu APEC (což je pacifická část Asie, ale mimo Čínu, Hong Kong a Tchaj-wan).“ Později přišlo ještě další upřesnění, že toto rozhodnutí o omezení regionů, kde se grafiky made in ASRock budou podávat, je založené na „oboustranných dohodách“. ASRock uvádí, že APEC a latinská Amerika jsou pro něj prozatím prioritní a že pro uvedení na evropském trhu zatím nemá žádné konkrétní datum, které by mohlo být sděleno.

asrock-phantom-gaming-radeon-rx-550-560-02 Radeon RX 560 od ASRocku

Toto by asi mohlo znamenat, že ono regionální omezení „sféry vlivu“ pro ASRock nemusí být trvalé. Prozatím ale platí a těžko říct, zda bude trvat měsíce, nebo roky. Může to asi také záviset na tom, jak se bude trh s Radeony vyvíjet – s růstem tržního podílu by přirozeně na nového výrobce mohlo zbýt víc pastvy, pokud by se prodeje Radeonů zhoršovaly, tak by teoreticky efekt mohl být opačný. Zatím se ale tedy s Radeony od ASRocku v českých zemích počítat nedá.

"...The VGA card products are only sold in South America and APEC (exclude China, Hong Kong and Taiwan) at first. I cannot provide you the MSRP and the warranty duration because they are different in different sales region..."

"The decision of sales region for ASRock VGA card is based on the planning of mutual channel agreement. So far the first priority is Asia Pacific and Latin America. No confirmed schedules in EU markets yet"

Ony „oboustranné dohody“ nejspíš znamenají, že regionální omezení byla v podmínkách dohodnutá od začátku. Důvodem pro ně by mohla být snaha uspokojit dosavadní partnery AMD, zejména asi XFX, PowerColor a Sapphire, kteří Radeony vyrábějí exkluzivně. Příchod dalšího hráče by jim tedy nevyhnutelně ubral příležitosti na trhu, jehož objem je celkově omezen. K této hypotéze se přiklání nizozemské Hardware.info, podle jehož zdrojů by důvodem vpuštění ASRocku do Asie a pacifické oblasti/jižní Ameriky mohlo být to, že v těchto trzích jsou zmíněné značky vyrábějící Radeony málo aktivní a slabě zastoupené, což je pro AMD špatně a další výrobce, který by se pokusil toto změnit, by zde byl vítán. Na trzích jako je USA a EU ale toto neplatí a naopak by zase vznikl konflikt se zavedenými partnery.

Hrát roli mohou i dohody s Colorfulem

Mimochodem, ve hře může být ještě jeden faktor. Ono omezení „rajónu“ by nemuselo být způsobeno jen povahou smluv s AMD. Objevila se totiž informace, dle níž je návrh Radeonů Phantom Gaming přímo odvozen od designu a chladičů vyráběných čínskou značkou Colorful (pro karty Radeon používá alias Colorfire).

MMF24

Radeon RX 580 Phantom Gaming X od ASRocku Radeon RX 580 Phantom Gaming X od ASRocku
Colorful iCafe GeForce GTX 1070 Gaming Colorful iCafe GeForce GTX 1070 Gaming

Vzhled skutečně sedí a je tedy možné, že ASRock využívá Colorful jako ODM výrobce pro své karty, či jeho výrobky vyrábí v nějaké formě licence. Pak by možná regionální omezení prodeje mohlo vycházet i z dohod s Colorfulem – ASRock by se s ním dohodl, že bude prodávat tam, kde Colorful aktivní není (nebo výhledově nehodlá být?), aby si firmy nekonkurovaly. Tyto vztahy ale potvrzené nejsou, takže jde tak trochu o spekulace.

Aktualizováno: další regiony údajně později

ASRock vydal oficiální cestou tiskové prohlášení (viz např. VideoCardz), které mluví o tom, že by regionální omezení mělo být přechodné. Prodej grafických karet údajně eventuálně začne i v dalších regionech, ale jak dlouho to bude trvat, řečeno není.

TAIPEI, Taiwan, May 8, 2018 – A leading global motherboard and graphics card manufacturer, ASRock, announced entering the graphics card market with the Phantom Gaming range – a strong line up of AMD Radeon™ RX500 series graphics card in April 2018. Initially, ASRock will roll out graphics card business in various regions based on internal planning. Regions with first priorities are APEC and Latin America. Then ASRock will gradually launch the business in other regions. Thanks for all media friends recently putting attention on our Phantom Gaming graphic card business and giving them massive coverages.