Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Grafiky Intel Arc nepodporují všechny základní desky a procesory. Vyžadují PCIe Resizable BAR. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 19. 6. 2022 17:14

    Jan Olšan

    Na procesu TSMC dělá Intel grafiky jednoduše proto, že to bude nutnost. Pro konkurenceschopnost herních GPU je potřeba mít nový proces a TSMC je má vždycky dřív než Intel, jinka bude fail v energetické efektivitě a GPU bude schopné konkurovat jenom předchozí generaci. V GPU je totiž energetické efektivita skoro to samé co výkon, když máte horší výkon/watt, tak se do TDP nevejde tolik výkonu.
    Takže dlouhodobá strategie Intelu musí být dělat GPU u TSMC, protože time-to-market. (Jiná věc je, že jeho GPU bylo teď stejně zpožděné i přes to, že ho nechal dělat TSMC, ale to je separátní problém).

    U procesorů si asi Intel myslí, že ten nejnovější proces ve stejné chvíli jako jho bude mít AMD nepotřebuje. U procesorů vsadil na to, že tam vžýrazně vyšší spotřeba lidem nevadí, nebo nevadí většině lidí a ani OEM zákazníkům, a zdá se, že mu to vychází. Takže prostě zvýší "Maximum Turbo Power".
    Druhý důvode je asi to, že přesunout k TSMC malý objem výroby, kterým ty GPU jsou, celkem nic nezmění. Ale kdyby Intel k TSMC přesunul velkou část procesorů, tak co budou jeho továrny dělat?