Hlavní navigace

Grafiky v průšvihu. Kocovina z Litecoinu a přezásobení srazily prodeje o 30–40 %

17. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současné době jsou slyšet hlasy, že se trh PC možná zotavuje (myslí si to i Intel, který nově očekává růst tržeb). Asi se to ale nebude týkat odvětví grafických karet. Podle tchajwanského webu DigiTimes, který bere informace od zdrojů z okruhu výrobců a distributorů hardwaru, naopak trh s GPU čeká tvrdý propad, který by se dal téměř označit za kolaps.

Objem celosvětových prodejů grafických karet v právě probíhajícím čtvrtletí podle zdrojů DigiTimes klesne o nebývalých 30–40 % proti prvnímu čtvrtletí. To je takřka šílené číslo, navíc když srovnáváme s tradičně slabým povánočním obdobím. Pokud by se tato zpráva skutečně potvrdila, někteří výrobci by se asi mohli dostat do problémů. Zda lze věřit, že by mohlo naráz dojít k takto výraznému pádu, je otázka. Druhé čtvrtletí je ale již prakticky za námi, takže výrobci by měli z větší části mít jasno, jak se jim za toto období vedlo a celkový trend se již nemůže příliš změnit. A špatně se jim přitom prý daří již od měsíce dubna (apríla).

 

Splaskla těžební bublina

Prvním důvodem pro údajný katastrofální propad prodejů grafik má být to, že opadla mánie kolem těžení kryptoměn, která řádila na přelomu roku. DigiTimes sice mluví o Bitcoinu, ten ale na GPU ekonomicky těžit již dávno nelze, zřejmě by tedy mělo jít spíše o Litecoin. Ten se stal pro GPU nerentabilním právě v časovém období, které nás zajímá, neboť se objevily první čipy ASIC pro jeho tvorbu. Zároveň klesl kurz této měny z 30 pod 10 USD za „minci“.


Radeon R9 295X2

Výsledkem je, že lidé s těžbou končí a prodávají grafické karty, které pro tento účel (někdy ve velkých množstvích) skoupili. Náhlá exploze nabídky použitých GPU pak na trhu zákonitě vytěsňuje dražší nové grafiky a výrobcům karet klesají prodeje. Lidé jednoduše přestanou kupovat v obchodech, protože v bazaru či aukci to vyjde lépe. Jak velký díl karet byl uplynulých měsících nakoupen čistě za účelem těžit, není ovšem snadné odhadnout. Nevíme tak, jak velkou díru nyní tyto karty nadělají do prodejů nových. Osobně si ale myslím, že na depresi v rozsahu 30–40 % by to stačit nemělo, na vině tedy bude ještě něco jiného.

 

Sklady jsou grafik plné

Tím druhým problémem je podle DigiTimes to, že distribuční síť trpí přezásobením. Kvůli klesající poptávce, která byla nižší než to, co prodejci optimisticky čekali, se obchodníkům na skladech vytvořily přebytečné zásoby ve značném objemu. Dokud se proto distributoři nezbaví starých zásob karet, přestávají odebírat nové, a tím pádem výrobcům váznou dodávky. Dopad může být značný. Pokud by distribuční síť potřebovala zredukovat zásoby grafik o množství odpovídající několikatýdenním prodejům, znamená to pro primární dodavatele fakticky pokles prodeje o desítky procent kvartálních tržeb.

 

Ať už je mechanismus údajného poklesu prodejů grafických karet jakýkoliv, pro zainteresované výrobce by to byla tvrdá rána. Distributoři a výrobci se údajně snaží přesvědčit AMD a Nvidii, aby proti slabé poptávce zakročily tím, že sníží ceny. Obě firmy ale údajně raději samy omezily výrobu GPU, aby jim neklesly marže. Akceptují tedy propad prodejů a situace se tím pádem zlepší jen tehdy, až se nadměrné skladové zásoby samy vyprodají. Pokud někdo přistoupí ke slevám, budou to muset být distributoři nebo výrobci karet.

Nvidia GeForce GTX 750 (MSI)
Nvidia GeForce GTX 750 (MSI)

Ačkoliv pro těžení virtuálních mincí byly nakupovány grafiky AMD, tato post-kryptoměnová krize asi nedopadne jen na červený tábor. Skalní příznivce Nvidie sice zřejmě levné Radeony z druhé ruky neovlivní, odlákají ale část klientely, která je svolná ke koupi karty obou značek podle momentální výhodnosti. Ačkoliv tedy asi prodeje GeForce nebudou dotčeny tolik co Radeonů, propad se nevyhne ani Nvidii – zejména týká-li se jejích partnerů též problém s přebytečnými skladovými zásobami.

CS24

Osobně bych raději doufal, že DigiTimes své informace přeceňují a případná krize v oblasti grafik nebude tak závažná. Zcela do větru ale asi tato zvěst nebude, takže přinejmenším nějaké problémy nejspíš výrobce karet čekají.

Zdroj: DigiTimes