Hlavní navigace

Grantová agentura ČR přišla o všechna data. Musí proto vyhlásit nové soutěže

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do nepříjemných problémů se včera dostala GAČR. Vinou havárie přišla o veškerá data včetně záloh, takže uložené informace o probíhajících soutěžích byly ztraceny. Zřejmě nenávratně, neboť agentura začne přijímat nové návrhy od poloviny května 2012.

Předsednictvo Grantové agentury České republiky na zasedání dne 5. 4. 2012 rozhodlo dle ustanovení § 24 odst. 1 písm. b) zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje, o zrušení vyhlášených veřejných soutěží ve výzkumu, vývoji a inovacích. Vyhlášení nových veřejných soutěží se předpokládá v polovině května 2012, aby financování nových projektů v roce 2013 mohlo začít co nejdříve,“ píšou zástupci GAČR v tiskové zprávě.

Dále uvádějí, že kompletní data se nepodaří obnovit, ač nad obnovou a zjištění příčin intenzivně pracují odborníci ze specializovaných firem. Nezvyklé je, že byly ztraceny i zálohy. Pokud vůbec byly nějaké vytvořeny, nepočítáme-li zrcadlení na druhý disk ve stejném serveru.

Předsednictvo GAČR si je vědomo komplikací, které toto rozhodnutí přináší uchazečům i navrhovatelům, a proto se všem dotčeným upřímně omlouvá. V této situaci, kterou nebylo možno předvídat ani ji ovlivnit, by jakákoliv parciální řešení znamenala porušení principu rovné soutěže,“ udáví dále.

Podle GAČR se problém dotkne jen jednotek projektů, takže jejich tvůrci budou muset odeslat nové dokumenty. Předchozí soutěž byla vypsána teprve v březnu. Každý rok se v agentuře zaregistruje cca 2000 projektů žádajících o grant. Finanční výpomoc získá přibližně třetina z nich, na grantech se ročně utratí asi dvě miliardy korun.


Grantová agentura České republiky (GAČR) je samostatná instituce ČR pro účelové financování základního vědeckého výzkumu prostřednictvím peněžitých grantů v trvání 1 až 5 let. Témata grantů si volí žadatelé sami. GAČR uděluje granty pěti typů: standardní, postdoktorské (do 35 let), pro doktorské týmy, mezinárodní a bilaterální.

MMF24

GAČR se zaměřuje na pět oblastí výzkumu: technické vědy, vědy o neživé přírodě (včetně matematiky), lékařské a biologické vědy, společenské a humanitní vědy, zemědělské a biologicko-environmentální vědy.

Zdroj: GAČR, Wikipedia

Autor článku