Hlavní navigace

Green Revolution Cooling: datacentrum ponořené v oleji

14. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pravděpodobně jste již slyšeli o nadšencích, kteří své hardware za účelem chlazení a tlumení hluku ponořili do rostlinného oleje. Není ale divu, že toto řešení není příliš rozšířené. Olej se časem kazí, existuje riziko poškození komponent, a jednou ponořené hardware už nikdy nevypucujete. Lepší alternativou je minerální olej, jaký se používá například pro chlazení transformátorů, ten je ovšem cenově trochu někde jinde než slunečnicový olej z hypermarketu.

Co když je ale vaším úkolem chladit výkonný server a běžně by nešlo jinak, než k němu pořídit stejně výkonnou klimatizaci? Firma Green Revolution Cooling tento problém vyřešila svérázně. Servery ponořuje do minerálního oleje (říká mu GreenDEF) a tvrdí, že zákazníkům tak ušetří až polovinu nákladů na elektrickou energii. Na jejích stránkách můžete shlédnout galerii fotografií a videí od několika zákazníků, kteří se netradičního řešení nebáli. Největší zakázku udělala u GRC texaská společnost Midas Networks, která do oleje ponořila systém o celkovém příkonu 100 kW.

Jedna pumpa zvládne chladit až čtyři kádě

Jak chlazení olejem funguje? GreenDEF má velmi vysokou tepelnou kapacitu (oproti vzduchu při stejném objemu pojme 1200× více tepla) a zároveň velice dobře teplo vede. Z toho plynou dva poznatky. Za prvé, že k účinnému chlazení není třeba velkého teplotního rozdílu mezi hardware a chladicím médiem (teplota oleje je standardně udržována na 40 °C), a za druhé, že je efektivnější cirkulovat olej jednoduchou pumpou než vzduch klasickou klimatizací. Green Revolution Cooling překvapivě do oleje ponořuje i pevné disky s rotujícími plotnami.

Serverovna Midas Networks

100 kW tepla se ale jen tak samo nerozptýlí. Pumpa vhání olej do tepelného výměníku, který je vodním okruhem napojen na venkovní výparnou chladicí věž.

" width="560" height="349" frameborder="0">

Není ale škoda vyvětrat tolik tepla pánubohu do oken? Pochopitelně je, a proto existuje i možnost teplo z chladicího okruhu využít třeba k ohřevu vody. K těmto účelům může být teplota chladicího média zvýšena na
60 °C, což komponentám nevadí – s jedinou výjimkou, kterou jsou klasické pevné disky.

A jak je to s údržbou? Chladicí médium GreenDEF není zdaleka tak viskózní jako rostlinný olej, takže výměna vadného paměťového modulu není problém, jak dokazuje druhé video.

" width="560" height="349" frameborder="0">

CS24

Doplněno: Obdržel jsem od čtenáře Petera Molčana e-mail s upozorněním, že olejové chlazení není zdaleka novinkou. S laskavým svolením a poděkováním přetiskuji:

O tom, že olej je vhodné médium na chladenie počítačov vedel už pán Seymour Cray (áno, je to ten pán CRAY...).
Počítače CRAY 2, CRAY 3 aj CRAY 4 boli chladené médiom FC-74 firmy 3M a to tak, že celé skrine boli naplnené chladiacou kvapalinou.
CRAY 1 bol chladený “klasicky” – DPS boli pritlačené na medené bloky ktorými prúdila chladiaca kvapalina.

Takže firma Green Revolution Cooling so svojim riešením mešká minimálne 30 rokov. Navyše tie ich “rakvičky” jednak zle vyzerajú (a nezachráni to ani ekologicky zelené podsvietenie), a za druhé zaberajú zbytočne veľa cennej plochy výpočtového strediska. Pán Cray to pred tridsiatimi rokmi zvládol lepšie a oveľa krajšie.
 

P.S.: k tým chladiacim vežiam – fungujú presne rovnako ako tie vedľa Temelína alebo ktorejkoľvek inej elektrárne / teplárne atď...

S pozdravom

Ing. Peter Molčan

Zdroj: Green Revolution Cooling