Hlavní navigace

Grenada v R9 390/390X není přeznačené GPU, má změněný proces a řízení spotřeby

26. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do čela Radeonů řady 300 posadilo AMD karty R9 390 a R9 390X, kterým je však vytýkáno, že se zakládají na starším GPU Hawaii (uvedeném na podzim 2013). Kromě karet Fury a Fury X, které mají nový čip Fiji, jsou totiž letošní karty vzniklé přeznačením starších modelů, byť se zvýšenými takty nebo velikostmi pamětí (rozdíly jsme podrobně probírali zde). Proti tomu, že jde o pořád to samé, jen s jinou nálepkou, se ale AMD ohrazuje. Firma vydala prohlášení, které má vyjasnit, jak se GPU Hawaii použitá v kartách řady 290 a nyní Grenada v řadě 390 liší, a v čem je tím pádem „nová generace“ lepší oproti té předchozí.

Přímo po fyzické stránce by Grenada zřejmě měla být stejný čip v tom smyslu, že je pravděpodobně vyráběna ze stejných masek jako Hawaii (jejich pořízení je docela nákladná záležitost). Kromě toho ale podle slov AMD došlo k různým laděním výrobního procesu, což je důvod, proč mohou čipy Grenada v kartách R9 390/390X (ponechme stranou případné přetaktování v rukou uživatele) z továrny běžet na taktech o zhruba 50 MHz vyšších, než kolik činily takty Hawaii v R9 290/290X. Přitom spotřeba nějak výrazně nestoupla – TDP je sice vyšší, ale o to se starají i přidané 4 GB GDDR5.

Co se paměti týče, zvýšení efektivní frekvence pamětí z 5 GHz na 6 GHz dává vyjádření AMD do souvislosti s „vyladěním“ řadičů paměti, i když zde si nejsem jistý, zda je vyjádření úplně přesné. Pokud by se už totiž jednou sahalo do čipu a dělala se reálná revize, pak by stálo za to udělat změn více – jak už bylo řečeno, nové Hawaii pravděpodobně stále pochází z původní masky.

Referenční provedení Radeonů R9 390 a R9 390X
Referenční provedení Radeonů R9 390 a R9 390X

Zásadní rozdíl (pomineme-li ony optimalizace výrobního procesu) se ale zřejmě nachází v řízení spotřeby těchto karet. Pro novou revizi Hawaii AMD tento systém údajně zcela přepsalo, což nemusí znít jako důležitá věc, ovšem je třeba si uvědomit, že potenciální výkon je u karet s tímto TDP přímo limitován jejich spotřebou a kvůli řízení funkcí PowerTune nelze spotřebu a výkon oddělit. Podle AMD je nový systém řízení spotřeby pro karty Radeon R9 390 a 390X výrazně efektivnější a dokáže z karty dostat za každý Watt více výkonu.

 

Podle AMD jsou při spuštění stress testu typu Furmark, kdy je spotřeba karet napnuta do maxima, příkon a zahřívání Radeonů řady 390 zhruba stejné jako u původní řady 290. V typických herních zátěžích dokáže inteligentnější správa dosáhnout lepší celkový výkon, ale přitom nižší spotřebu.

GPU Hawaii (TechRadar)
GPU Hawaii na PCB Radeonu R9 290X (TechRadar)

KL24

Podobné úpravy ve správě spotřeby a implementaci PowerTune Boostu proběhly (pokud si dobře vzpomínám) také při adaptaci GPU Tahiti z původní řady Radeon HD 7950/7970 na Radeon R9 280/280X. AMD bohužel v prohlášení neuvádí, zda se tyto operace odehrály i na nižších modelech (snad vyjma GPU Tonga z podzimu, které je téměř nové). Pokud ano, pak by možná vysvětlovaly například snížení spotřeby u grafiky Radeon R7 370, které je oproti jejímu předchůdci poměrně výrazné.

Zdroj: VR World

Byl pro vás článek přínosný?