Hlavní navigace

Grooveshark: místo peněz lze za hudbu platit „informacemi“

13. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Streamovací služba má 35 milionů uživatelů a hromadu žalob na krku. Spolčily se proti němu všechny hudební labely, v některých zemích jako Německo nebo Dánsko už byli operátoři nuceni Grooveshark blokovat.

Podle tajných zdrojů TorrentFreaku ale není Grooveshark pouze tím špatným a snaží se získávat licence, aby mohl hudbu streamovat. Je ale podivné, že chodí přímo k umělcům, nikoliv vydavatelům, kteří ona práva drží. To však není podstatné.

Grooveshark Grooveshark

Grooveshark totiž podobně, jako se o to snažil Megaupload, chce vydavatele úplně nahradit a jednat přímo s hudebníky. Těm by mohl nabídnout lepší podmínky. Podle provozovatelů by se jednalo o otevřenou a neomezenou platformu pro nákup hudby.

Jenže nákup prý automaticky neznamená pouze peníze. Například při spolupráci s vydavateli by se novou měnou mohly stát informace. Grooveshark by jim mohl nabídnout lepší statistiky a analýzy. Ten, kdo na hudbu nemá peníze, by mohl vyplnit anketu apod. V kombinaci s příjmy z reklamy by to mohl být dostatečný obchodní model. Jenže mnoho vydavatelů na to nejspíš nekývne, protože dolary jsou cennější.