Hlavní navigace

Ground Truth: plán Googlu, jak dokonale zmapovat Zemi

14. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem Google vylepšil základní mapy v 10 zemích Evropy včetně Slovenska. Vše je součástí plánu s názvem Ground Truth (věrný povrch), v rámci kterého chce Google přinést nejpřesnější mapy celého světa. Program odstartoval už v roce 2008 a aktuálně je v něm zapojeno 40 zemí (i ČR).

Google Maps Ground Truth
Ground Truth, foto: Google

Jak Google takové mapy tvoří? Nakoupí nejpřesnější plány ze spolehlivých zdrojů v jednotlivých zemích a spojí je s daty z vlastních snímků, ať už satelitních/leteckých nebo ze Street View. K tomu má ještě velký redakční tým, který mapy dodělává ručně, případně schvaluje návrhy uživatelů.

 

U nás zatím funguje pouze nástroj Nahlásit problém, v jiných zemích je však dostupný nástroj Map Maker, pomocí kterého můžete silnice, budovy a přírodní útvary navrhnout sami.

Ground Truth mj. znamená, že na mapách najdete i detaily jako cestičky v parku (viz obrázek). Tyto informace však najdete také na mapách Seznamu. Rovněž na nich lze hlásit problémy se špatnou polohou nebo chybějícím bodem, ale Mapy.cz pro to mají téměř dokonale ukrytý formulář.

Google Maps
Google Maps

A víte, kolik má Google zmapovaných silnic? Přibližně 44,9 milionu kilometrů. To je asi třetina cesty mezi Zemí a Sluncem.

Zdroj: Google