Hlavní navigace

gScreen se dvěma displeji ještě tento rok v prodeji

29. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to asi půl roku, kdy jsme vás informovali o novém notebooku Lenovo, který přinese uživateli zajímavou novinku - druhý vysouvací panel s rozlišením 768 × 1 280 bodů zabudovaný přímo pod víkem v displejové části notebooku.

Lenovo ThinkPad W700ds už je v současnosti na objednávku dostupný i v Česku, přesto není příliš k vidění a to i vzhledem k jeho poměrně vysoké ceně, která se pohybuje kolem hranice 130 000 Kč.

Dva opravdové displeje

Už jste slyšeli o notebooku gScreen Spacebook? Možná ne, ale pravděpodobně o něm v budoucnu uslyšíte čím dál více, je to totiž jeden z pionýrů nového trendu notebooků s více displeji. Bohužel o tom, zda se vícedisplejové modely stanou pravidlem nebo půjde jen o dočasnou bublinu, rozhodne budoucnost a my bychom o tom nyní mohli jenom spekulovat.

Je však jasné, že díky LED technologii je v současnosti možné posouvat hranice displejů až na dříve nepředstavitelné hodnoty a vývoj bude pokračovat dále směrem k elektronickému papíru. Mimochodem, už jste slyšeli o videoreklamě, která bude propagovat v americkém magazínu Entertainment Weekly podzimní seriály stanice CBS?

Ale zpět k notebooku. Dva displeje při práci dnes nejsou ničím neobvyklým. Proto se také výrobce modelu gScreen Spacebook rozhodl osadit svůj nový notebook hned dvěma 15,4" displeji. Ani to ale mobilitě notebooku výrazně neubírá, budete-li jej chtít strčit do brašny, stačí displeje zasunout za sebe a zařízení zavřít.

Z podrobnějších specifikací vybírám:

  • procesor Intel Core 2 Duo P8400 2,26 GHz
  • operační paměť 4 GB RAM (2 × 2GB DDR2 SO-DIMM)
  • pevný disk o kapacitě 320 GB a rychlosti 7 200 ot./min
  • grafická karta Nvidia GeForce 9800M GT 512MB (volitelně Nvidia Quadro FX 1700M Graphics 512MB)
  • IEEE 1394, D-Sub, HDMI, Mic-in, Line-in, sluchátka, PCI Express Card
  • 9článková baterie Li-Ion

Podle autorů by se mělo jednat o zařízení pro profesionální střihače videa a fotografy, slabého výkonu se tedy pravděpodobně bát nemusíme. Zároveň však vzhledem ke spotřebě, jakou dva displeje budou mít, nemůžeme čekat zázračné výkony na baterii.

CS24

Především displejové výbavě odpovídá také cena, která se bude při uvedení na trh pohybovat kolem 3 000 USD (asi 54 000 Kč). Datum plánovaného vypuštění do prodeje je stanoveno na prosinec tohoto roku, jako první by jej měl nabídnout internetový obchod Amazon.com.

Byl pro vás článek přínosný?