Hlavní navigace

GTX 295: fotky, data, výkon

16. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nějaké ty obrázky i střípky specifikací už znáte. Doposud jste ale viděli pouze předprodukční vzorky. Server IT168 ukořistil materiály Nvidie, ve kterých je vyobrazena finální karta.

GeForce GTX 295, stejně jako poslední sendvič GeForce 9800 GX2, skrývá svou pravou podobu pod krytem. Ten je vyroben z perforovaného plechu, takže příliš neblokuje přístup vzduchu ke kartě; zadní strana zakrytá není.

Specifikace vlastně už známe, nyní to jenom máme pohromadě (tabulka je zde). GeForce GTX 295 běží na stejných taktech, jako stará GeForce GTX 260 (tedy 576 MHz jádro, 1242 MHz shadery, 1998 MHz paměti), každý čip má 896 MB paměti GDDR3 připojené přes 448bitovou sběrnici (dohromady 1792 MB). Rasterizačních jednotek má každý čip 28, stream procesory a texturovací jednotky jsou ale aktivní všechny, tedy 2× 240 SP a 2× 80 texturovacích jednotek.

Takto Nvidia vidí výkon svého nového dítka ve srovnání s Radeonem HD 4870 X2 v „top 5“ hrách. Samozřejmě jsou to všechno hry, na kterých Nvidia spolupracovala v rámci programu The Way It's Meant to Be Played a které poslední dobou silně využívá k propagaci svých akcelerátorů. Nicméně, musíme Nvidii pochválit za testy v relevantním nastavení a za graf začínající od nuly a zobrazující snímky za sekundu namísto procent. Tím nám totiž mimo jiné přiznala, že pohodlně hratelné framerate (snad kromě Far Cry 2, kde na tom ale GeForce GTX 295 není o tolik lépe) poskytne i konkurenční karta.

Hry, které vidíte v grafu, budou mít novináři povoleny v preview (+ jednu další dle vlastního výběru): je to stejná taktika, jakou zvolila AMD u Radeonu HD 4870 X2. Důvodem není prý strach o škálování SLI ve větším množství her, ale to, aby se čtenáři zajímali také o „plné“ recenze začátkem ledna.

GeForce však může svůj jinak zbytečný výkon využít na výpočty fyziky ve hrách používajících engine PhysX. S Radeonem musíte pokročilé fyzikální efekty oželet.

Co se spotřeby týče, tam byly už původní GeForce GTX 260 a 280 na svou třídu vynikající – bohužel pro ně, málokdo tuto přednost tehdy ocenil. Tabulkový údaj TDP 289 wattů dává vědět, že GeForce GTX 295 nepatří k nejúspornějším kartám, nicméně podle měření Nvidie je v nečinnosti i v zátěži úspornější, než Radeon HD 4870 X2, přičemž disponuje nezanedbatelně větším hrubým výkonem.

KL24

Nvidia nás přesvědčuje, že GeForce GTX 295 je výkonnější, úspornější a jako třešničku na dortu podporuje CUDA a PhysX. Chybí nám ale ještě jeden velmi důležitý parametr, a sice cena. Ačkoliv by si Nvidia mohla účtovat přirážku za grafickou kartu s titulem nejvýkonnější na trhu, údajně hodlá na Radeon HD 4870 X2 zaútočit i srovnatelnou cenou. A to i přesto, že v cenové válce má Nvidia kvůli vyšším výrobním nákladům horší výchozí pozici.

Zdroj: IT168

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku