Hlavní navigace

Hackeři napadli Světovou antidopingovou agenturu a zveřejnili zdravotní záznamy Kvitové a spol.

15. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skupina hackerů, která si říká Fancy Bear, zveřejnila zdravotní záznamy 25 sportovců z LOH v Riu. Dokumenty pocházejí z databáze Světové antidopingové agentury (WADA), ta dnes únik také sama potvrdila s podezřením, že hackerská skupina je z Ruska. Podle ní jde o odplatu za zveřejnění informací o státem podporovaném dopingu v Rusku a následné vyřazení tamních atletů z olympiády.

Zdravotní záznamy Petry Kvitové byly v uniklých materiálech také
Zdravotní záznamy Petry Kvitové byly v uniklých materiálech také (foto: FB Petra Kvitová)

Útočníci se k informacím dostali pravděpodobně pomocí phishingové stránky, kde získali uživatelské jméno a heslo pro přístup do databáze ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System).

Skupina Fancy Bear hlásá, že chce odhalit korupci ve WADA a zneužívání tzv. terapeutických výjimek. To jsou zvláštní přípravky, které lze považovat za doping, ale agentura je na doporučení lékařů sportovců toleruje. WADA tak podle Fancy Bear poskytuje licenci na doping.

 

Začátkem týdne Fancy Bear zveřejnila údaje čtyř amerických sportovkyň. Teď přidala 25 dalších. Mezi dokumenty je i česká tenistka Petra Kvitová nebo parťačka Lucie Šafářové z deblu Bethanie Mattek-Sands. Dále unikly záznamy sester Williamsových, německého diskaře Roberta Hartinga, britských cyklistů Froomeho a Wigginse nebo hvězdné americké gymnastky Simone Biles.

Zveřejněné dokumenty:

MMF24

  • USA: Simone Biles, Elena Delle Donne, Serena Williams, Venus Williams, Bethanie Mattek-Sands, Brittney Griner, John Conger, Dagmara Wozniak, Deanna Price, Kathleen Baker, Mcquin Baron, Michelle Carter, Sam Dorman, Tervel Ivaylov Dlagnev
  • Velká Británie: Bradley Wiggins, Charley Hull, Christopher Froome, Heather Fisher, Sam Townsend
  • Německo: Robert Harting, Franziska Hentke, Christina Obergföll, Christian vom Lehn, Christian Reichert
  • Dánsko: Blume Pernille
  • Rusko: Misha Aloyan
  • Polsko: Natalia Madaj
  • Rumunsko: Royana Cogianu
  • Česko: Petra Kvitová

Jak píše BBC, u žádného ze sportovců nebyla odhalena žádná nepovolená látka, jen terapeutické výjimky. U Kvitové šlo o albuterol a formoterol. Ty uvolňují dýchací cesty a užívají se k léčbě astmatu.

via BBC