Hlavní navigace

Hadopi: rozesláno už přes 100 000 varovných e-mailů kvůli pirátství

31. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kontroverzní zákon, který má Francii očistit od počítačových pirátů, už zveřejnil první čísla v deníku Le Figaro. Úředníci už rozeslali 100 000 varovných e-mailů, které jsou prvním stupněm „digitální gilotiny“. Vlastně je neodeslali oni sami, úřad jen zjišťuje údaje o uživatelích (IP adresu) a varování posílají poskytovatelé internetu. Ti na to mají 8 dní, jinak jim hrozí pokuta. Lze tedy předpokládat, že těch 100 000 e-mailů rozeslali.

Pokud by uživatelé do půl roku nereagovali, přijde jim poštou úřední dopis ve stejném znění a pokud i pak budou varování ignorovat, hrozí jim odpojení internetu na 2–12 měsíců, v případě zapojení soudu i pokuta nebo pobyt ve vězení.

Zákon Hadopi byl schválen už loni, ale úřady začaly s rozesíláním e-mailů až letos v říjnu. Původně se mluvilo o 10 000 denně, podle Le Figaro je to střízlivějších 2000. Je přitom zajímavé, že směrem k Hadopi přichází denně až 70 000 hlášení o přenosu nelegálního obsahu. Automatizované systémy však mohou chybovat, šířit plané poplachy a ty musí v Hadopi filtrovat.

Ze sta tisíc odeslaných varovnání už reagovalo 15 % příjemců. Předpokládá se, že jedná se o malé ryby, občasné stahovače, kteří se nechají snadněji zastrašit.

Zdroj: TechConnect

Byl pro vás článek přínosný?