Hlavní navigace

Hanlin eReader V3 - e-kniha

26. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektronika pomalu proniká do všech oblastí našeho života. Cílem nejnovějšího přírůstku do portfolia produktů firmy Acomp jsou papírové knihy. Neotřesitelnou pozici několik století starého vynálezu se snaží ohrozit čtečkou elektronických knih.

Hanlin eReader V3 od čínského výrobce Jinke Electronics disponuje 512MB interní paměti, kterou lze rozšířit o další 4GB pomocí SD karty. Umí číst dokumenty v mnoha běžných formátech (PDF, DOC, WOLF, HTML, MP3, TXT, ZIP, RAR, PPT, LIT, CHM, FB2, DJVU, PNG, TIFF, GIF, BMP, JPG a v přípravě je i podpora Mobipocket), které zobrazuje na 6" displeji (122 × 91 mm, 800 × 600 bodů, 166 dpi) s technologií E-ink Vizplex.

Tento způsob zobrazování je pro elektronické knihy nejvhodnější - energii spotřebovává pouze při změně stavu a proto vydrž bez nabíječky celé týdny nebo tisíce stránek. Nemá žádné podsvícení - využívá reflexní vrstvu. Pro čteční je proto potřeba zdroj světla - stejně jako u normálních knih.

Samozřejmostí je podpora českých znaků a nebyl by to správný čínský výrobek, kdyby neměl nějakou zbytečnou funkcí navíc. V tomto případě je to možnost přehrávání hudby - v balení dostanete i sluchátka. Naopak praktický obal, který byl součástí balení první české E-ink čtečky Bookeen Cybook Gen3 chybí.

Vyšší cena bohužel brání většímu rozšíření. Jistým problémem bude i romantika spojená se čtením klasickým papírových knih - ačkoliv je s E-ink čtečkou pohodlí snad i vyšší, tak papír je prostě papír. Praktickou funkcí by mohla být možnost zvětšit si písmo - pohodlnější čtení.

KL24

Zařízení by mělo být dostupné od 29.8. za cenu 7 290 Kč.

Zdroj: TZ Acomp

Byl pro vás článek přínosný?