Hlavní navigace

Hardkernel Odroid-U2: čtyřjádrový procesor ARM na desce velké 5 × 5 cm

6. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Leckoho tento rok oslovil laciný „skoropočítač“ Raspberry Pi. Droboučká deska umožnila téměř komukoliv pohrát si s procesorem ARM pod systémem GNU/Linux. Pi má však jednu zásadní nevýhodu, a sice slabý výkon a mizernou kapacitu operační paměti. V současnosti se naštěstí nabídka podobných zařízení podstatně zatraktivnila. Jednou z náhrad za Pi je i deska Odroid-U2. Nejenže je vybavena podstatně lepším hardwarem, je ale také o dost menší a dokonce není ani moc drahá – stojí docela nízkých 89 USD.

Velikost Odroidu řady U, vyráběného korejskou firmou Hardkernel, je skutečně kapesní. Deska samotná má půdorys 4,8 × 5,2 cm. Na PCB přitom ani není moc těsno, použitý SoC toho očividně k životu mnoho nepotřebuje. Odroid-U2 je postaven na Exynosu 4412 Prime od Samsungu, což je SoC kombinující čtveřici jader Cortex-A9 o taktu 1,7 GHz s grafickým jádrem Mali-400 (taktéž ve čtyřjádrové konfiguraci). Na poměry architektury ARM se tedy jedná o výkonné CPU, kterému lze vytknout snad jen to, že nepoužívá nejnovější jádro Cortex-A15. Procesor má v pouzdře 2GB paměti LPDDR2, což by mělo stačit pro široké spektrum využití. A to i včetně funkce exotického trpasličího desktopu.

    Deska Hardkernel Odroid-U2
Deska Hardkernel Odroid-U2
 

Pro takovou službu je deska vybavena portem Ethernet (ovšem ne gigabitovým) a obrazovým výstupem micro HDMI, který zvládá rozlišení 1920 × 1080 nebo 1280 × 720 bodů. Potřebné periferie připojíte k dvojici portů USB 2.0. Ty jsou v plné velikosti, takže spolu s portem Ethernet z drobné desky docela trčí. Jako úložiště poslouží buď karta typu microSD, nebo modul eMMC, který lze osadit do malého slotu. Deska má klasický analogový výstup pro zvuk, ale audio lze poslat i po kabelu HDMI.

Deska Hardkernel Odroid-U2
Deska Hardkernel Odroid-U2

Deska Hardkernel Odroid-U2Deska Hardkernel Odroid-U2Deska Hardkernel Odroid-U2

Co není integrováno, je bezdrátový síťový adaptér. Firma jej však nabízí jako přídavný modul, podobně pak například Bluetooth nebo sériový port. Napájet budete externím adaptérem s napětím 5 V, zařízení by mělo stačit zhruba 10 W (2 A). Odroidy se jinak dají i mírně přetaktovat, údajně by mělo být možné běžet s frekvencí 2 GHz. V takovém případě se možná bude hodit poměrně masivní chladič, který je s deskou dodáván. Ten zároveň slouží jako svého druhu skříň.

Deska Hardkernel Odroid-U2 - schéma
Deska Hardkernel Odroid-U2 - schéma

 

Hlavním operačním systémem pro zařízení je Android. Primárním cílem desky jsou ostatně asi vývojáři mobilních aplikací. Hardkernel má v nabídce také desku Odroid-U s o něco nižším výkonem a 1 GB paměti, která je k mání už za 69 USD, vzhledem k nízkému rozdílu v ceně bych si zde ale raději připlatil. S prakticky stejným hardwarem existují i větší desky Odroid-X a X2, které nabídnou například více portů USB. Jsou ale také o něco dražší (129 a 135 USD).

MMF24

Odroid-U2 a X2 se začnou prodávat ještě tento měsíc (21. respektive 10. prosince/decembra), levnější Odroid-U pak v lednu (januári). Odroid-X je v nabídce již od léta.

Zdroj: Hardkernel