Hlavní navigace

Hardkernel Odroid-U3: malá deska s čtyřjádrovým čipem ARM jen za 59 USD

25. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od chvíle, kdy Raspberry Pi udělalo díru do světa, je vidět, že na trhu je docela velký prostor pro levné a drobné jednodeskové počítače. Pokud se vám takový hardware zamlouvá – ať již pro nějaké praktické použití, kutilství nebo prostě jako hračka – máme zde něco pro vás. Korejská firma Hardkernel, která již delší dobou vyrábí různé typy vývojářských desek kolem čipů architektury ARM, uvedla novinku, pojmenovanou Odroid-U3. Ta je zajímavá jak parametry, které jsou daleko za možnostmi Raspberry Pi, relativně malými rozměry, ale hlavně příjemnou cenou.

Odroid-U3 je založen na čtyřjádrovém čipu Exynos 4412 od Samsungu, což je SoC, který se nachází například v telefonu Samsung Galaxy S III. Používá jádra Cortex-A9 taktovaná na 1,7 GHz ve spojení s grafickým adaptérem Mali-400 MP4 (taktovaným na 440 MHz). Čip by měl zvládnout rozlišení až 1920 × 1080 bodů; obrazovka se k desce připojuje přes port micro HDMI. Přímo na pouzdru je osazena paměť RAM typu LPDDR2 v kapacitě 2 GB.

Hardkernel Odroid-U3
Hardkernel Odroid-U3

PCB Odroidu-U3 měří 8,3 × 4,8 cm. Kromě čipu Exynos obsahuje ještě 100Mb/s adaptér Ethernet (Microchip LAN9730) se standardním konektorem RJ-45, ovšem bezdrátový síťový adaptér přítomen není. Pro rozšíření jsou osazeny tři porty USB 2.0 (čtvrtým portem Micro USB připojíte desku k počítači jako klientské zařízení). Odroid-U3 nemá žádné vlastní úložiště, pro systém musíte použít buď kartu microSD, nebo volitelný modul eMMC, pro nějž je zespodu připraven socket. Integrován je také stereofonní audio výstup (na desce by měl být kodek MAX98090).

 

Jedná se především o vývojářskou desku (k dispozici je i dokumentace), takže je přítomno také sériové rozhraní a rozšiřující porty (GPIO, I2C). Připojit lze i záložní baterii pro hodiny reálného času. Na PCB je jinak osazen také konektor pro případný ventilátor, ačkoliv standardně chladí procesor jen pasiv.

Hardkernel Odroid-U3
Hardkernel Odroid-U3

Hardkernel na desce podporuje operační systém Android (verze 4), ale také klasický Linux (či chcete-li GNU/Linux), konkrétně distribuci Xubuntu 13.10 či eventuálně novější. Zdrojové kódy jsou pochopitelně k dispozici. Zda je ale zařízení podporováno přímo v hlavním stromu linuxového jádra bohužel, výrobce neuvádí. Model Odroid-U3 je co se softwarové stránky týče plně kompatibilní s Odroidem-U2 (což je loni uvedená deska měřící jen 5 × 5 cm).

 

Jak jsem již naznačil, Odroid-U3 v nabídce Hardkernelu vyniká mimo jiné cenou. Běžně za něj firma chce 65 USD, což je pochopitelně bez poštovného. V současnosti ji ale také nabízí slevu pro osobní použití – v rámci akce můžete desku koupit jen za 59 USD (za tuto cenu ale dostanete jen jednu a nesmíte být z Koreje). V této takzvané „komunitní“ verzi se Odroid-U3 cenově už skutečně blíží k populárnímu lacinému Raspberry Pi. Velikostí RAM (a ostatně také procesorem) ale pochopitelně nabídne podstatně lepší možnosti využití.

MMF24

Co se dostupnosti týče, podle výrobce by se měly první exempláře začít dodávat 14. ledna (januára).

Zdroj: Hardkernel (1, 2)