Hlavní navigace

Haswell bude 4. června. Intel sdělil čas zbývající do vydání v nanosekundách

26. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Intel dnes podnikla první krok k oficiálnímu vydání procesorů Haswell. O nové generaci CPU doposud poměrně sdílně hovořila na různých konferencích, takže nezůstává mnoho tajemství. Dosud ovšem nebylo potvrzeno datum jejich vydání. Kdy bude den D, sdělil Intel na svém profilu v sociální síti Facebook.

Aby to nebylo jednoduché, zveřejnila společnost čas, který do uvedení zbývá, poťouchle v nanosekundách. Statický obrázek s číslem 3 337 200 000 000 000 se na stránce zdá se objevil dnes v pět hodin odpoledne. V přepočtu na rozumné hodnoty vám vyjde, že se Haswellu dočkáme za 38 dní a kousek (patnáct hodin). Nedopustil-li jsem se chyby v počtech nebo čtení kalendáře, spadá tedy datum vydání na čtvrtého června, což je první den veletrhu Computex 2013. Proběhnout by tedy mělo ráno v osm hodin našeho času (v Tchaj-peji by tou dobou ale již měly být tři odpoledne).

Odpočet do vydání procesorů generace Haswell

Neoficiální „vědomosti“ o vydání procesorů Haswell se zatím klonily k druhému červnu. Intel měl údajně ještě před Computexem uspořádat speciální propagační akci, kde by byly zřejmě zveřejněny informace o nových procesorech. Prodávat se pak čipy měly začít až o něco později, snad právě během tchajvanského veletrhu. Jak to s touto propagační akcí bude, nevíme, nicméně je možné, že si první recenze budete moci přečíst s předstihem.

 

Parametry procesorů, které v červnu vyjdou, známe již od prosince. V prvním sledu se do obchodů podívá osm čtyřjádrových kousků – modely Core i7-4770, i7-4770K, i7-4770S s HT a dále Core i5-4670, i5-4670K, i5-4570, i5-4570S a i5-4430.

MMF24

Přehled desktopových Core i7 a Core i5 architektury Haswell. Zdroj: VR-Zone
Přehled desktopových Core i7 a Core i5 architektury Haswell. Zdroj: VR-Zone

Zdroj: Intel (Facebook)