Hlavní navigace

Haswell-E bude až koncem roku 2014, s pamětí DDR4. Čeká nás i facelift Haswellu

19. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na nástup highendových procesorů Ivy Bridge-E zatím ještě stále čekáme. Parametry jsou sice již známé, nicméně uvedení má zřejmě nastat až v listopadu (novembri). Tyto procesory budou ale zřejmě mít jen roční život. Podle dokumentu zveřejněného serverem VR-Zone totiž již v závěru roku 2014 přijde do tohoto segmentu architektura Haswell-E. Z hlediska Ivy Bridge-E to je sice brzo, oproti standardnímu Haswellu však tyto procesory budou mít rok a půl dlouhé zpoždění. Buďme však rádi, že je Intel nepozdržel ještě déle.

Zatímco Ivy Bridge-E zachová stejnou platformu jako Sandy Brige-E, v rámci generace Haswell-E by již měl přijít nový socket typu LGA. Starší zprávy hovořily o tom, že by mohl být fyzicky podobný (včetně počtu kontaktů) socketu LGA 2011, stěží však bude kompatibilní. Slajd naznačuje, že nový highend by měl přijít v samém závěru příštího roku a dost možná opět půjde o listopad (november), jako asi u Ivy Bridge-E. VR-Zone také potvrzuje, že Haswell-E již bude používat paměti typu DDR4. Celá platforma bude mít údajně kódové označení Lituya Bay.

Roadmapa Intelu s procesory Haswell-E

Na slajdu lze vidět i produkt s názvem Haswell Refresh. Tato platforma má přijít příští tok před tím, než roku 2015 otěže převezme opět zcela nová architektura („tock“) Skylake, která má mimochodem také běžet na pamětech typu DDR4. Haswell Refresh by měl být tvořen novými modely procesorů pro socket LGA 1150, ovšem založenými pořád na původním Haswellu a 22nm výrobním procesu. Situace tedy bude podobná jako například s procesory Richland od AMD.

Zřejmě se tím potvrzuje scénář, že Intel neuvede 14nm „tick“ Broadwell pro desktop (neboť od něj budou existovat jen verze v provedení BGA) a místo toho příští rok přijde jen s faceliftem Haswellu. Že u Broadwellu klasické desktopy ostrouhají a verze do patic nebude existovat, uvádějí dle webu DigiTimes i zdroje z prostředí výrobců základních desek.

 

CS24

S trochou nadsázky lze říct, že Intel vyslyšel jisté kritické hlasy, říkající, že Ivy Bridge do desktopu mnoho nepřineslo. Vzhledem k současnému stavu konkurence se vkrádá myšlenka, že Intel by mohl prodloužit životní cyklus Haswellu nejen na dva, ale možná i na tři roky. Zatímco v noteboocích bude Intel držet roční cyklus, mimo jiné i proto, aby nezaostával ve výkonu grafických jader, v desktopu o to zřejmě zájem nemá.

Zdroj: VR-Zone