Hlavní navigace

HD 7950 přijdou ještě koncem ledna, mobilní karty až za půl roku

18. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server DigiTimes přišel se zprávou o tom, že grafických karet AMD Radeon HD 7950 se dočkáme ještě do konce ledna, navíc mají přijít do obchodů současně s uvedením. Karty založené na nižší verzi 28nm technologií vyráběného jádra Tahiti očividně nedorazily 9. ledna, nyní se však zdá, že únorové vydání o kterém se mluvilo je naopak moc daleko a AMD to chce zvládnout dříve.

Konkurenční Kepler od Nvidie však má přijít až v dubnu, tudíž bude AMD mít celý trh v podstatě pro sebe minimálně jedno čtvrtletí. Přijít mají GK104 (místo GTX 560 Ti), GK106GK107 (low-end a nižší mainstream), GK110 se dvěma GK104 a nejvyšší GK112. Nvidia chce prý zajistit opravdovou „perfektnost“ po stránce spotřeby a současně dostupnost na trhu v době vydání. To je ovšem omluva pro zpoždění několik týdnů, ne tři měsíce za konkurencí. Ještě déle bude trvat vydání mobilních GeForce, proto AMD nespěchá a mobilní HD 7000M plánuje až na druhou polovinu roku. Současné karty jsou jen přejmenované HD 6000M.

Návrh desky pro Radeon HD 79x0 od Yestonu

Od naneštěstí jen lokálního asijského výrobce karet Yeston unikly fotografie levné karty pro jádra Tahiti. To může být jednak levná verze HD 7970, spíše ale bude řeč o desce pro HD 7950. Zde je tak možné, že se ani nejedná o vlastní verzi, ale oficiální návrh od AMD. Nakonec, nezřídka AMD pro nižší model mělo i levnější desku s analogovým modulem napájení jádra.

Návrh desky pro Radeon HD 79x0 od Yestonu

Tak je tomu i v tomto případě s osmifázovým analogovým napájením, standardně jsou zde ještě další dvě fáze, jedna nejspíše pro paměti a druhá pro napájení spínacích obvodů pro případ úplného vypnutí karty. U hlavního modulu Yeston používá spínací tranzistory v balení LFPAK, což je evoluce D2PAK SMD balení pro dosažení nižšího ztrátového výkonu a současně lepšího přenosu tepla.

Návrh desky pro Radeon HD 79x0 od Yestonu

CS24

Na trhu jsou nyní již i pokročilejší balení s ještě lepšími parametry, avšak LFPAK nabízí dostatek za rozumnou cenu. Yeston navíc nejspíše bude chtít použít axiální ventilátory, tudíž vzduch stejně nebude moc směrován přímo ven skrze záslepku a bude možné osadit i druhý DVI výstup (který by jinak u radiálního chladiče blokoval průvan).

Zdroj: DigiTimes, techPowerUp