Hlavní navigace

HD video při spotřebě 120 mW!

3. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

PowerVR je firma, která kdysi navrhovala a dodávala grafické čipy, podobně jako Nvidia nebo ATi, po relativním neúspěchu se svými 3D akcelerátory Kyro a Kyro II se ale přeorientovala na vývoj samostatných technologií, které nabízí ostatním společnostem k licencování. V létě roku 2006 proletěla médii zpráva, že Intel si od společnosti Imagination Technologies, pod kterou PowerVR spadá, licencoval technologii 3D akcelerátoru PowerVR SGX.

Procesor Intel Atom

Spekulovalo se, že bychom rukopis PowerVR mohli vidět na integrovaných grafických jádrech v čipsetech Intelu, konkrétně v GMA X3500. Ale zdá se, že Intel měl s SGX jiné plány a technologie zužitkoval u čipsetu Poulsbo pro mobilní platformu Centrino Atom. Konkrétněji, 2D část grafického jádra vyvinul Intel sám, od PowerVR pochází engine pro dekódování videa (PowerVR VXD HD) a 3D akcelerátor. Ten sice firma vyvinula už před několika lety, chlubí se ale podporou Shader Modelu 4.1 a tudíž Direct3D 10.1, vedle toho také OpenGL 2.0. Protože ale ovladače vyvíjí Intel, zpočátku bude IGP podporovat pouze Direct3D 9.

CS24

Doplněno: Povězme si ještě něco o jednotce, která je zodpovědná za dekódování videa, tedy VXD HD. Podporovány jsou formáty H.264, VC-1 a MPEG-2, zde si tedy Poulsbo v ničem nezadá s PureVideo HD od Nvidie a AVIVO HD od ATi. Intel tvrdí, že Poulsbo zvládne dekódovat film na Blu-ray disku ve full HD rozlišení (1080p) a přitom si zachovat spotřebu pouze 120 mW (a to i přesto, že Poulsbo je vyráběn starým 130nm postupem). Jsou zde ale jistá omezení – VXD HD neumí dekódovat dva datové proudy zároveň, což jej diskvalifikuje pro použití v Blu-ray přehrávačích, a obrazový výstup IGP v Poulsbu neumí zobrazit vyšší rozlišení, než 1366×768 pixelů.

Zdroj: Fudzilla, Imagination Technologies, Anandtech

Autor článku