Hlavní navigace

HDMI 2.0 je hotové. Zvládá masivní rozlišení třídy 4K či zvuk s 32 kanály

5. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná se vám zdá, že na poli technologií pro přenos obrazu z počítačů do obrazovek se toho moc neděje. Již před pár týdny se nicméně začalo proslýchat finalizaci o nové revizi standardu HDMI, který se z oblasti spotřební elektroniky úspěšně adaptoval i v počítačích. Specifikace HDMI 2.0, jak se nová verze jmenuje, byla včera oficiálně posvěcena konsorciem HDMI Forum a byla jako hotová vydána k licencování. Její cíl je vcelku jasný – poskytnout podporu pro připojení obrazovek s vysokými rozlišeními, ve zkratce označovanými také „4K“.

Pod touto zkratkou se často skrývá rozlišení 3840 × 2160 bodů (alias též UHD) čili čtyřnásobek rozlišení „HD“. Standard HDMI 2.0 ale míří ještě o něco výše a při standardních 60 snímcích za vteřinu uživí i obrazovku s rastrem o 4096 × 2160 bodech, a to snad i při barevné hloubce 48 bitů (16 bitů na kanál). Mělo by toho být dosaženo zvýšením pracovní frekvence z 340 na 600 MHz, čímž se přenosová kapacita zvedla na 18 Gb/s. Stávající HDMI 1.4a s přenosovou rychlostí 10,2 Gb/s sice rozlišení 4K také zvládá, ale jen při 24 snímcích za vteřinu, což je nedostatečné jak pro práci s PC, tak například pro sledování videa s vyšší snímkovou frekvencí (50 či 60 snímků).

HDMI tak srovnává krok s DisplayPortem, který byl na obdobná rozlišení připraven již delší dobu – v revizi 1.2 má tento standard k ruce přenosovou kapacitu 17,28 Gb/s, což také stačí například na rozlišení 3840 × 2160 bodů při 60 snímcích za sekundu a 30bitových barvách. U obou standardů nicméně již dnes lze vidět slabinu: rozlišení třídy 4K zvládají právě jen na oněch 60 snímcích za vteřinu. To klade překážky eventuálnímu příchodu monitorů s vysokým rozlišením, ale zároveň 120Hz obnovovací frekvencí. Takové monitory by nicméně mělo být možné realizovat při spřažení dvojice obrazových výstupů.

 

Vedle vyšší kapacity přináší HDMI 2.0 také určité nové vlastnosti. Nyní lze například přenášet obraz s vzorkováním 4:2:0 (laicky řečeno, barevným prostorem YV12; doposud bylo podporováno jen vzorkování 4:2:2 a 4:4:4), nebo prostorový zvuk s více než osmi kanály (nyní by snad mělo být maximum 32 kanálů).

Standard je zpětně kompatibilní (respektive, nové karty, zařízení či obrazovky připojíte ke starým a obráceně, samozřejmě však jen ve starém pomalejším režimu). Konektory totiž zůstávají stejné a nebudou se zavádět ani žádné nové verze kabeláže. Současné kabely kategorie 2 (tedy ty „lepší“) již mají plně dostačovat k provozu s vyšší přenosovou rychlostí dle HDMI 2.0.

 

KL24

Poměrně dosti je v této chvíli v médiích slyšet komentář, že nová verze HDMI přichází poměrně pozdě. Televize s rozlišením 4K, jakož i monitory pro stolní počítače s takto jemným rastrem jsou již na trhu. Na druhou stranu je třeba říci, že například současné integrované grafiky teprve nyní začínají používat HDMI 1.4a – před generací procesorů Haswell jste u tohoto rozhraní byli snad bez výjimky omezeni na rozlišení 1920 × 1080. Od publikování standardu je nicméně k finálním produktům ještě dlouhá cesta. Netroufám si odhadnout, zda to HDMI 2.0 vůbec může stihnout například do grafik čipů Broadwell nebo APU Carrizo. Alespoň v případě dedikovaných grafických karet bychom se ale podpory měli dočkat dříve.

Zdroj: HDMI Forum

Byl pro vás článek přínosný?