Hlavní navigace

Herní handheldy brzo povýší na lepší výkon: AMD chystá Ryzen Z2 Extreme se silnější grafikou

6. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: AMD
Nový herní SoC má až o třetinu výkonnější RDNA 3.5 GPU, takže umožní generační skok ve výkonu a grafické kvalitě pro nové herní handheldy.

Po vydání herního handhledu Steam Deck od Valve se takovéto mobilní konzole či herní PC staly dost populární. Hodně z nich používá procesory Ryzen Z1 a Z1 Extreme nebo jejich notebookové verze (Ryzen 7040 a 8040). Teď by se na trh ale měla dostat zařízení, které povýší na další level, chystá se totiž handheldová verze Ryzenů AI 300, tedy teď čerstvě nového APU Strix Point založeného už na Zenu 5 a grafice architektury RDNA 3.5.

Ryzen Z2 Extreme

AMD nyní potvrdilo, že chystá na Strix Pointu založené procesory či APU, které budou vydány jako Ryzen Z2 Extreme. Ačkoliv ještě zbývá pár měsíců do jejich uvedení, firma toto prozradila webu Digital Trends během společného brífinku s Microsoftem uskutečněného během veletrhu IFA 2024.

Procesor Z2 Extreme nebyl ještě formálně uveden nebo oznámen, takže toto je spíše neformální „teaser“. Podle AMD ale není daleko, uvedení je plánované někdy na začátek roku 2025, do čehož už zbývají jen čtyři měsíce. Firma prý pracuje na zařízeních, v kterých by tento čip byl použitý, s několika partnery. Mohl aby to být například Asus a Lenovo, protože tyto firmy vyrobily zařízení (handheldy ROG Ally a Legion Go) s předchozí generací APU od AMD.

Vzorek procesoru AMD Granite Ridge a mobilní Ryzen AI 300 Strix Point

Vzorek procesoru AMD Granite Ridge a mobilní Ryzen AI 300 Strix Point

Autor: Jack Huynh, AMD

Ryzen Z2 Extreme by měl mít stejný křemík jako Ryzen AI 300, z čehož vyplývají jejich parametry. Poskytnou čtyři jádra Zen 5 schopné vysokých frekvencí a 8 jader Zen 5c, které mají maxima nižší. Při mobilním hraní bude energie dostupná pro CPU jádra omezená, obvykle pojedou na relativně nízkých taktech všechna jádra.

Nejdůležitější bude patrně upgrade na straně integrovaného GPU v tomto SoC (či jak AMD říká, APU). Strix Point má o třetinu více výpočetních jednotek, takže proti Ryzenu Z1 Extreme se 768 shadery bude Ryzen Z2 Extreme moci použít až 1024 shaderů (16 CU, 16 ray acceleratorů). Ty mají vylepšenou architekturu RDNA 3.5, která má mít v některých aspektech vylepšený výkon, ale také lepší energetickou efektivitu, takže při stejném příkonu by grafika měla být schopná podávat lepší FPS ve hrách.

Architektura RDNA 3.5 v APU Strix Point

Autor: AMD, via: ComputerBase

Ryzen Z2 Extreme by ale také mohl využívat poměrně výkonnou jednotku NPU pro akceleraci umělé inteligence (ta má teoretický výkon až 50 TOPS) s architekturou XDNA 2. Ta by mohla být použitá pro na AI založený upscaling nebo generování snímků, čím by se dále mohly zlepšit časy hraní, které ze zařízení půjde dostat na jedno nabití akumulátoru. O zlepšeních GPU v architektuře RDNA 3.5 jsme psali v tomto článku:

Nová generace čipů AMD pro notebooky vychází: Ryzen AI 300 přináší lepší CPU, GPU i NPU Přečtěte si také:

Nová generace čipů AMD pro notebooky vychází: Ryzen AI 300 přináší lepší CPU, GPU i NPU

Podle informací ze zmíněného pohovoru s AMD a Microsoftem se s použitím AI akcelerace na handheldech s Ryzenem Z2 Extreme zřejmě počítá. Mohlo by jít o AI upscaling zabudovaný ve Windows, ale možná i o novou AI využívající verzi technologie AMD FSR.

MMF24

Svěží vítr v handheldech i od Intelu?

Nové, lepší čipy pro herní handheldy teď ale nechystá jenom AMD. Intel tento měsíc odhalil procesory Lunar Lake (Core Ultra 200V), které jsou také zaměřené na vysokou energetickou efektivitu a mobility, což je dělá vhodnými pro handheldy. Mají totiž současně také poměrně silnou integrovanou grafiku rovněž s 1024 shadery (nové architektury Xe2 LPG, která bude i v grafikách Arc Battlemage). Na tomto procesoru založí novou verzi svého handheldu Claw firma MSI.

Zdroj: Digital Trends