Hlavní navigace

Herní novinky ve Windows 7

23. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Schválně, jakou hru považujete u uživatelů Windows za nejoblíbenější? Ano, můžeme začít jmenovat různé krváky, real-time strategie, závodní hry atd. Myslím však, že i nezkušení hráči nebo odpůrci her alespoň jednou zavítali do nabídky Start|Všechny programy|Hry a vyzkoušeli si sadu základních her, které pro ně připravil Microsoft. Například obliba Solitaire vzrostla zejména u úředníků natolik, že nejsou výjimkou počítače, odkud jsou tyto hry odebrány.

Microsoft, vědom si značné obliby svých her ve Windows, rozhodl se pokračovat v dobré tradici a přidal několik nových kousků. Již ve Windows Vista jste mohli zaznamenat novinky jako Chess Titans nebo Purble Place. Windows 7 má hry z Windows Vista zachovány, novinkou je zaměření na internet, který by měl přinést více interakce mezi protihráči.

Microsoft jednoduše vzal některé své známé hry z Windows a místo režimu hry proti počítači je vybavil funkcemi pro komunikaci s herními servery na internetu. Nyní si tak můžete zahrát své oblíbené hry i bez toho, že by vás počítač neustále porážel, nebo byl naopak vítězství neschopný.

Hry ve Windows 7 najdete klasicky v nabídce Start|All Programs|Games. Nová herní trojice se jmenuje Internet Backgammon, Internet Checkers a Internet Spades.

Internet Backgammon - vrhcáby

Po spuštění této hry, stejně jako u her ostatních, dochází k odeslání jedinečného identifikátoru na servery Microsoftu, to proto, aby bylo možné vás spojit s protihráči. Hra vás na to hned na začátku upozorní, pokračovat můžete klasicky tlačítkem Play.

Po chvilce je připojení s herním serverem navázáno a můžete se pustit do hry. Cílem hry je odstranit všechny kameny z herní desky. Každý hráč začíná s patnácti kameny. Hru začíná ten, kdo hodí větší číslo na kostkách po stisku tlačítka Roll. Jakmile jste na řadě, můžete přesouvat kameny po jejich umístěních a snažit se tak zbavit co nejvíce kamenů soupeře. Princip hry brzy pochopíte, stačí to vyzkoušet. Hra neumožňuje neplatné tahy.

Pokud v průběhu hry protihráč odstoupí, bude nahrazen počítačem, takže se hru můžete pokusit dokončit s ním.

Internet Checkers - dáma

Deskovou hru Dáma myslím není potřeba nijak blíže představovat. Dva hráči posouvají kameny po černých políčkách šachovnice a snaží se přeskočit kameny soupeře - ty jsou takovým postupem ze hry odstraněny. Vyhrává samozřejmě ten, jehož kameny na ploše zůstanou.

Je to jen můj osobní názor, ale vzhled hry Internet Checkers je mnohem hezčí, než u předchozích vrhcábů. Jinak vše funguje podobně. Pod herní plochou máte k dispozici chat, takže si se svým soupeřem i poklábosíte (připravte si angličtinu...).  V pravém spodním rohu najdete přepínač pro zapnutí/vypnutí chatu.

Stejně jako u ostatních her i zde, v případě že soupeř odstoupí, budete ve hře pokračovat s automatem.

Internet Spades - špády

Poslední z trojice nových internetových her ve Windows 7, jsou špády. Potěší všechny, kdo před deskovými hrami upřednostňují listy karet.

Připomínám, že všechny hry umožňují nastavit obtížnost. Ta se projeví nejenom ve výběru protihráčů se stejným nastavením, ale i v případném nahrazení soupeře počítačem. Nastavením obtížnosti určíte, jak bude počítač na vaše pokusy jej porazit reagovat.

Windows 7 s novým DirectX 11

Pro hráče větších počítačových her, připravil Microsoft novinku v podobě nových multimediálních knihoven využívaných nejenom ve hrách - DirectX 11. Test připravenosti svého počítače na spolupráci s DirectX 11 spustíte stejně jako v předchozích verzích systému. Klepněte na tlačítko Start, zadejte do vyhledávání výraz dxdiag a nalezený program spusťte.

Prověří ovladače, grafickou kartu i zvukový systém počítače. Na požádání je program schopen se spustit v 64bitovém režimu - máte-li instalovánu patřičnou verzi Windows 7.

CS24

A co přinese DirectX 11 nového? Podrobnosti najdete v článku nVision 08: První pohled na DirectX 11 na ExtraHardware.cz, a to včetně obrázků. Nebudu jej tedy přepisovat, ale jen stručně shrnu podstatné:

  • teselace (zjemnění trojúhelníkové sítě přímo na GPU)
  • compute shader: GPGPU a aplikace včetně fyziky
  • objektově orientované prvky v jazyku shaderů vyššího řádu (HLSL)
  • shader model 5.0
  • dva nové formáty komprese textur (jeden pro HDR s kompresí 6:1 a jeden bezztrátový pro LDR)
  • prvky deferred renderingu (odloženého): malé display listy

Už několikrát proběhla médii zpráva o tom, že Windows 7 nemají své hardwarové nároky nijak přemrštěné oproti Windows Vista, a velmi svižně běží i na miniboocích, které jsou dodávány s Windows XP. Zatím to tedy vypadá, že se můžete těšit na pohodlné hraní.