Hlavní navigace

Herní počítač pod stromeček III: špičkový výkon skoro bez kompromisů [Vánoce 2017]

5. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V rámci našeho předvánočního seriálu jsme dávali tipy na herní počítače, nejprve škaredě řečeno mainstreamový, pak dostupnější s cenou okolo 20 tisíc a méně. Abychom to ale měli kompletní, podíváme se ale ještě pro změnu na druhou stranu od pomyslné zlaté střední cesty, na herní sestavu o dost dražší a také o dost výkonnější.  

Nejrychlejší CPU pro hry

Pro výkonnou sestavu zaměřenou primárně na hry jsme se rozhodli nedělat kompromisy a založit ji na Core i7-8700K, tedy novému šestijádru pro socket LGA 1151 od Intelu. To bylo uvedeno na trh předčasně a pořád to s jeho sehnatelností není nejlepší. Nicméně krize se již poněkud uklidnila, byť za cenu toho, že obchody, které čip mají skladem, si za něj účtují víc než doporučenou cenu. Toto CPU není dnes univerzálně nejlepší ve všem, mimo hry ho ve vícevláknovém výkonu rozsekají highendové procesory jako je Ryzen Threadripper a Core i9. Ale pokud se soustředíme jen na hry, mělo by takových případů být relativně málo a většina titulů by měla naopak benefitovat z jeho vysokého taktu, který můžete popohnat i nějakým přetaktováním na 4,9 – 5,0 GHz (podle štěstí – u Core i7-8700K se uživatelé často chlubí i vyššími takty, ale počítat s nimi najisto nejde).

intel-coffee-lake-procesor-1600Pokud by byl zájem šetřit, asi by se dalo uvažovat i o šestijádru bez HT Core i5-8600K, ale vzhledem k zaměření sestavy se přidržíme většího luxusu. Je to hloupé, ale v tomto segmentu už se musí počítat i s tím, že se uživatel bude chtít počítačem chlubit a 8600K nedemonstruje stejný „status“ jako 8700K.

Procesor budeme chladit standardně vzduchem, k čemuž poslouží hodně povedený a přitom nijak předražený Scythe Fuma. Chladícím výkonem konkuruje mnohem dražším Noctuám, mělo by jít o jednu z nejlepších dnes dostupných voleb. Výrobce už má také revizi B (SCFM-1100), která například přidává přímou podporu pro socket AM4, ta se ale zatím nezačala prodávat v Evropě.

Scythe Fuma SCFM-1000 Scythe Fuma SCFM-1000

CPU: Intel Core i7-8700K. Cena: 10 690 Kč

Chladič: Scythe Fuma SCFM-1000. Cena: 1231 Kč

Dražší CPU nám naštěstí vykompenzuje deska, která je z těch výhodnějších modelů pro Coffee Lake. Ale nejdeme na úplně nejlevnější možnosti. První výhodou tohoto modelu je integrované audio založené na lepším typu kodeku Realtek (ALC1220) plus dalším příslušenství jako je zesilovač pro sluchátka s vysokou impedancí. Dále pak gigabitový síťový adaptér Intel I219V a 10Gb/s porty USB 3.1 na zadním panelu. Zajímavá je u ní také možnost připojit oboustranný port USB 3.0 typu C na čelo skříně, jenže tyto panely jsou bohužel na skříních velmi vzácné, takže tato možnost zůstane nejspíš nevyužita.

Základní deska: ASRock Z370 Extreme4. Cena: 4399 Kč

ASRock Z370 Extreme4 ASRock Z370 Extreme4

Paměti u procesorů Coffee Lake sice nedělají takový rozdíl, jako u Ryzenů, ale u výkonného CPU už dává smysl na nich nešetřit. Proto volíme 3200MHz a rychlejší moduly, i když v tomto máte asi určitou volnost. Můžete také popustit uzdu vkusu (spoiler: skříň bude mít průhlednou bočnici) a zvolit něco, co se vám bude zamlouvat designem. Moduly Patriot Viper LED jsme zvolili i kvůli vzhledu s bílou iluminací (ale pokud vám to nevyhovuje, směle je nahraďte), mají však coby devizu i atraktivní 3600MHz takt. Kapacita je 16 GB, ale pokud chcete provádět i nějaké náročné pracovní činnosti, možná budete chtít připlatit na 32 GB, ideálně v sadě 2 × 16 GB.

Paměti: Patriot Viper LED 2 × 8 GB DDR4 3600MHz CL16. Cena: 5749 Kč

Paměti DDR4 Patriot Viper LED s bílou iluminací Paměti DDR4 Patriot Viper LED s bílou iluminací

 

Grafická karta, pán herního počítače

Procesor je sice také důležitý, ale první housle v herním PC vždy hraje grafická karta. Vzhledem ke zbytku sestavy už by byla škoda omezovat se na GeForce GTX 1080 a zvolili jsme proto model GeForce GTX 1080 Ti, který díky silnému euru (na jehož kurz je koruna navázána) slezl cenou blízko snesitelným dvaceti tisícům a není tak o moc dražší, než byla karta GeForce GTX 1080 v loňské sestavě. Počítač si tak bude kromě rozlišení 2560 × 1440 moci dovolovat i na vyšší mety.

Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G

Modelů je na trhu řada, a možná dokonce zase budete dokonce chtít vybrat i podle vzhledu. Doporučuji se podívat po kartě, která v klidu nebo nečinnosti umí vypnout ventilátory. Levnějším modelem se zde dá také pár stokorun ušetřit, ale vždy volte raději nějakou nereferenční kartu s minimálně dvojicí axiálních ventilátorů, ne model s radiálním (centrifugálním) ventilátorem na konci a profukovacím chladičem. Hlučnost těchto typů je podstatně vyšší.

Grafická karta: Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G. Cena: 20 990 Kč

 

Disky

Cenově optimální je stále kombinace menšího SSD a přidaného pevného disku pro větší data; v některých případech třeba i velké hry. Také zde čelíte dilematu, zda budete preferovat co nejlepší výkon SSD (a tedy koupíte nějaký výkonný, ale dražší NVMe modul), nebo raději o něco slabší, ale větší SSD. Někdy se říká, že hlavní je mít nějaké SSD a pak už je to jedno, a do určité míry na tom něco je. Pokud nezvolíte vyloženě špatný model, lze říci, že všechna SSD jsou dost rychlá, a tak může dávat smysl oželet NVMe a místo 512 GB disku koupit 1TB. Jako výchozí variantu ale budeme brát 512GB rychlejší SSD 960 Evo od Samsungu, jelikož ve výbavě bude i pevný disk. Tyto modely SSD jsme mimochodem testovali v našem srovnání 16 M.2 modulů, pokud vás zajímá, jak výrazné rozdíly mezi nimi existují.

samsung-960-evo-2

U 1TB Crucialu MX300 byste ale už možná mohli HDD oželet úplně (i když to není zas tak mnoho místa a nároky her stále stoupají). U pevného disku jsme zvolili 3TB model, jelikož se dá celkem levně sehnat v 7200otáčkové verzi, která má lepší sekvenční rychlost čtení – to kvůli rychlosti načítání her, nainstalovaných na HDD. Mimochodem, SSD nainstalujte do horního slotu na desce, nebude tam stíněno grafikou a ještě mu trošku pomůže průvan okolo procesoru.

crucial-mx300-2 Crucial MX300. Kapacitě stejně jako výše u SSD 960 Evo nevěnujte pozornost. Pro naši sestavu je atraktivní jeho 1TB model

SSD varianta výkon: Samsung SSD 960 Evo 500 GB. Cena: 6790 Kč

SSD varianta kapacita: Crucial MX300 1 TB (M.2). Cena: 7690 Kč

HDD: Seagate Barracuda 3 TB (ST3000DM008). Cena: 2399 Kč

 

Skříň, zdroj, bižuterie

Skříň PC je jeho tváří a jak se říká, šaty dělají člověka. Doporučení zde tedy berte s rezervou, asi přece jen bude dobré zde zohlednit individuální požadavky a preference (s kterými ale také bohužel přichází nutnost hledat recenze a zjišťovat, zda vybraný krasavec třeba nemá funkční vady). My vybíráme poměrně dobře hodnocený a vzhledný model NZXT S340. Existuje černá a bílá verze, což je volba pro vás (pokud máte doma tak stylový interiér, že na tom záleží). Černá verze nabízí volbu mezi červenými a modrými prvky pro oživení, opět volba na vás. Tato skříň bohužel nemá ono USB typu C na čelním panelu. Za 2499 Kč existuje s tímto portem skříň Gigabyte AC300W, která by se možná dala zvážit.

NZXT S340, černá verze s modrou dekorací NZXT S340, černá verze s modrou dekorací

U zdroje se vzhledem k většímu rozpočtu sestavy tentokrát víc rozšoupneme, zvlášť když se bude taktovat. Řada RMx od Corsairu má jednu pěknou specialitu – výrobce na ni dává desetiletou záruku. Tudíž by mohl vydržet i na dvě či tři různé sestavy (tedy pochopitelně v závislosti na tom, jak často budete upgradovat). Tyto zdroje mají jednotnou 12V větev, na které skutečně slibují nominální výkon indikovaný v názvu. Se 750W modelem máte tedy zhruba tolik wattů pro GPU, CPU, desku, disky, ventilátory a další relevantní zátěž (plus něco na rezervu).

Corsair RM750x Corsair RM750x

Poslední mandatorní výdaj na seznamu je licence Windows 10, pokud ji již nemáte odjinud (čímž míníme použití licence z předchozího počítače, nebo nákup druhotných licencí – viz minulý díl zabývající se levnou sestavou). Dnes je trendem nepoužívat optickou mechaniku, takže ji do základní konfigurace nezahrnujeme. Nicméně pokud ji vyžadujete, volte externí do USB. Naše zvolená skříň pozici pro interní mechaniku nemá a tak to zdá se bude realitou u čím dál většího počtu počítačů, navíc se externí optika hodí pro notebooky nebo obsluhu více PC v domácnosti. Možná budete také chtít bezdrátovou síťovou kartu, i když pro „hardcore“ hraní je vhodnější drátové připojení.

Skříň: NZXT S340. Cena: 2039 Kč (alternativa: Gigabyte AC300W, 2499 Kč)

Zdroj: Corsair RM750x. Cena: 2999 Kč

CS24

OS: Windows 10 64bit OEM. Cena: 2899 Kč

Celkový rozpočet komponent této herní sestavy pro náročné (nebo děti s bohatými rodiči…) nám vychází na skoro kulatých 60 185 . Nicméně vy se nemusíte držet jednoho prodejce jako naše orientační ceny, ale využít srovnávače cen. Pokud vše kupujete na jednom místě, máte tu výhodu, že si můžete nechat stroj sestavit. To je někdy nabízeno zadarmo. Některé obchody ovšem nabízí dokonce i možnost zabudovat (třeba i starší) komponenty, které přinesete odjinud či pošlete. Pokud nehodláte sestavovat sami, může jít o dobrou volbu.

Byl pro vás článek přínosný?