Hlavní navigace

Názor k článku Herní počítač pod stromeček I: jaký hardware zvolit, když máte 30 000 [Vánoce 2017] od gi - jfb: "Neznám žádné elektronické licence, které by mohl...

  • 16. 11. 2017 19:48

    gi

    jfb: "Neznám žádné elektronické licence, které by mohl legálně předprodávat dál, za tyto směšné částky."
    - Není rozdíl mezi "elektronickou" licencí a "papírkem". Někdo zaplatil za právo k užití softwaru, licencoval si např. OEM verzi Windows 7, a ujednání v EULA o tom, že toto právo nesmí nabyvatel postoupit za úplatu dál, je podle soudu EU v rozporu s legislativou, čili právo k užití se dá legálně prodat dál. Za jaké ceny záleží na obchodníkovi, tratný na tom ale určitě není.

    "ale přece jen je to jediná možnost, jak se dostat plně legálně k levným Windows"
    - Ne, není. Štítek nikomu automaticky nedává právo k užití díla. Toto právo je nehmotné (není to štítek, datový nosič ani nic jiného) a musí být buď uděleno autorem nebo přeneseno z někoho, kdo si toto právo zaplatil a dál ho již nebude využívat.

    "záleží co soudce použije"
    - Většinou stačí doklad o koupi na předmětnou licenci (oprávnění k užití díla) a tím bývá kupující z obliga. Strašit tady podmínkou a dvěma roky je naprosto mimo :)

    "dnes už je nelegální, aby Microsoft prodával vendorům za stovky a ostatním za tisíce, to se vyřešilo někdy v dobách Win 98, kdy za to MS dostal velkou pokutu v USA"
    - Nestačím se divit. Stačí jediný odkaz na jakýkoliv článek, kde se toto píše. A vynechme kauzu, kdy byl Microsoft popotahován za přibalování samostatných produktů do windows "zdarma".

    V dobách Windows XP, Vista a 7 (novější již moc nesleduji) existovaly dva druhy licencí OEM. Jeden byl určený do obchodů pro koncové zákazníky (Commercial OEM - COEM) a druhý pro velké výrobce PC a notebooků (Direct OEM - DOEM). Tito velcí výrobci, tzv. system buildeři, měli zvýhodnění podle počtu odebraných licencí a jiných dohod s Microsoftem (zařízení nesmí mít vetší displej než tolik a tolik palců atd.). Přesnou cenu nikdo nezná a výrobci ji drží v tajnosti jako obchodní tajemství. Nicméně už z připuštění, že tyto ceny jsou rozdílné pro různě velká zařízení, nám vyplývá, že jedna z nich je dražší a jedna levnější.

    "Mimochodem, je to poznat i v konfiguracích od značkových PC? kdy Windows tam mají normální OEM ceny."
    - Dnes, kdy Microsoft transformuje svůj obchodní model z "pay-per-license" na "pay-per-use", už ani ty rozdíly mezi čistým PC a tím s Windows 10 Home nejsou znatelné. Ona totiž OEM licence k windows může mít cenu i zápornou (Microsoft platí výrobci), protože předinstalovaný software zajistí budoucí příjem (reklamy na předplatné Office 365, OneDrive, Skype a jiné produkty).

    "nejdou tato předprodávat všechny typy OEM licencí"
    - Myslím si, že jdou. Resp. vynucení svázání licence s HW není v EU v souladu s legislativou a je neplatné

    "A pokud někdo takto prodává Windows 10, které nikdy na žádném PC evidentně nebyly, tak je to samozřejmě už podvod, nebo v lepším případě krádež klíčů ve fabrice."
    - Jestli se licence použila nebo nepoužila na nějakém PC, je bezpředmětné. Microsoft tuto licenci vytvořil a někomu ji jednou prodal (dostal za ní zaplaceno). Nabyvatel s ní může disponovat. Žádný podvod natož krádež.