Hlavní navigace

Názor k článku Herní počítač pod stromeček I: jaký hardware zvolit, když máte 30 000 [Vánoce 2017] od gi - jfb: Chápejte, přeprodávání použitého softwaru je v EU...

  • 17. 11. 2017 10:39

    gi

    jfb: Chápejte, přeprodávání použitého softwaru je v EU legální. Žádné omezení na některé (jaké?) OEM verze operačních systémů od Microsoftu není.

    "Přečtěte si ten rozudek a nějaké materiály k tomu."
    - Jestli apelujete na přečtení rozsudku, měl byste tak nejdřív učinit sám. Rozsudek se zabývá sporem firem UsedSoft a Oracle a jeho závěr je obecně aplikovatelný na software z druhé ruky, tedy i OEM licence k OS.

    "In a landmark decision, the European Union Court of Justice ruled in favor of UsedSoft, a used software licence distributor, that the reselling of used software licences is legal. According to the Court of Justice, once a software company sells a copy of its computer program, it loses its exclusive rights to distribution." http://www.computerweekly.com/opinion/EU-court-legalises-second-hand-software


    "Oracle sued, claiming that its license agreement specifically stated that it could not be resold. However, the court found that the right of first sale applied. In the court's language, it talks about copyright "exhaustion" which is the idea that once you've sold something you've "exhausted" your right to control it." https://www.techdirt.com/articles/20120703/11345519566/eu-court-says-yes-you-can-resell-your-software-even-if-software-company-says-you-cant.shtml



    "Ale většina jsou od velkých vendorů, tam je PK locknutý v UEFI a zde končíte, na jiném HW ten PK nepoužijete."
    - Právo na prodání nevyužité licence máte. Jak se obejdou umělé technické zábrany vytvořené Microsoftem je druhá věc, ale máte právo využít jakékoliv prostředky:
    "§ 66 Omezení rozsahu práv autora k počítačovému programu
    (1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
    ...
    b) jinak rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu v souladu s jeho určením, není-li dohodnuto jinak,"

    Z toho vyplývá, že i upravená (cracknutá) verze programu/OS je v pořádku, pokud to je nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny. Legitimní by měl být i požadavek na oddělení podpory výrobce počítače aby pomohl s postupem přenosu licence na jiný počítač.

    "Takže máte licenci Win, ale nemáte jak ji aktivovat."
    - Toto je problém obchodníka resp. toho, který nevyužitou licenci prodává ze svého počítače. Obchodníci prodávají licence, které je možné aktivovat.

    "jak je možné, že existuje neomezené množství „zbytečných“ licencí, a proč je ti majitelé neprodají normálně za plnou cenu"
    - Toto nechte na nich. Jako kupujícího vás to nemusí zajímat. Vy si vyberete nejlepší cenu, obchodník na tom něco vydělá a původní vlastník nevyužité licence dostane něco za licenci, kterou už dříve zaplatil a nepotřebuje ji.

    "Ti používají vygenerované PK a někdy vytištěné v Číně na k nerozeznání podobných štítcích u W7. Prostě nv Číne reversingem odhalili algoritmus tvorby PK a generují si je sami."
    - Štítek nic neznamená. Microsoft má databázi licencí a přesně ví komu jakou prodal. Může je zneplatnit, pokud zjistí, že ji někdo používá neoprávněně. Nějaké generování platných licencí, pokud to je vůbec možné, by nemělo dlouhého trvání.