Hlavní navigace

Herní výkon Windows 7 (vs. Vista a XP)

20. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do velmi podrobného srovnání se pustil web Firingsquad. Vybral rozumné množství moderních her, celkem šest operačních systémů (Windows XP/Vista/7 a vše ve 32 i 64bitové verzi) a jak rychlou GeForce (GTX 275), tak výkonného Radeona (HD 4890) a poté ještě

Počet kombinací (měření) je úctyhodný a určitě by bylo škoda, kdyby takový článek unikl vaší pozornosti. Pod odstavec jsem vybral změrně jediný graf z české hry Arma 2, který se ale trochu vymyká dalším výsledkům. Herní výkon hardwaru pod všemi šesti operačními systémy je totiž navzdory velkým očekáváním Windows 7 a špatné pověsti Windows Vista velmi vyrovnaný. Jestli nějaký OS častěj pokulhává jsou to 64bitová Windows XP. U Windows XP s Multi-GPU celkově příliš nekamarádí a majitelé SLI/CrossFire by měli raději vsadit na Windows Vista/7. Koneckonců také nejvyšší verze DirectX pod XP (9.0c) není asi tím správným využitím nákladných Multi-GPU.


Průměru se vymykající Arma 2 pod různými operačnímiu systémy. Zdroj: Firingsquad

Trošku méně rozsahlé srovnání provedl web Guru3D. Vzal si na paškál pouze Windows Vista a 7, ale ani tentokrát nebudete ochuzeni o výsledky single-GPU i multi-GPU (GeForce GTX 295 a Radeon HD 4870 X2). Výhodou článku může být grafické zobrazení výsledků, díky němuž si uděláte obrázek opravdu rychle.


CS24

Ani v H.A.W.X. s DirectX 10.1 nemají Windows 7 prokazatelný náskok. Zdroj: Guru3D

Kompletní testy najdete na Firingsquad a Guru3D

Autor článku