Hlavní navigace

Highendová GPU Maxwell až v roce 2015? 20nm výroba prý ještě není dost vyladěná

31. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti založené na GPU GM107 se letos potkaly s dobrým ohlasem, mimo jiné díky velmi dobrým provozním vlastnostem. Od nové architektury Maxwell ale mnozí čekají také pokrok ve vyšších třídách grafik a také vůbec v absolutním výkonu GPU. Ve vyšších třídách má ale Nvidia stále jen původní GPU generace Kepler (GK104, GK110) a vypadá to, že tato situace se ještě velmi dlouho nezmění.

Podle švédského webu SweClockers, který bývá o budoucím dění ve světě grafických karet často docela dobře informován, se highendových GPU s architekturou Maxwell zřejmě dočkáme až v roce 2015. Webu to to údajně sdělili tchajwanští výrobci. Podle nich sice existuje naděje, že by se nějaký model podařilo dokončit a vydat ještě v letošním roce, bylo by to ale až na samém jeho sklonku. A pravděpodobnější má být údajně varianta, že to Nvidia nestihne a grafiky s novými GPU budou právě až v příštím roce.

Problém s většími Maxwelly prý spočívá v tom, že Nvidia tato GPU hodlá vyrábět na 20nm procesu (což neznamená, že jde o jedinou příčinu), který umožní zvýšit množství tranzistorů při stejné ploše. Naproti tomu u čipu GM107 je stále použit dávno zvládnutý 28nm proces. 20nm výroba, která v TSMC oficiálně odstartovala začátkem letošního roku, ale údajně v současném stavu není vhodná k produkci výkonných GPU. S tím Nvidia pochopitelně nic nenadělá a uvedení čipů – bylo-li původně plánováno na dřívější dobu – musí odložit na dobu, kdy bude proces vyladěnější. V letošní roadmapě Nvidie byla architektura Volta určená pro 16nm proces také odložena, takže je možná, že zpoždění postihlo celou sekvenci budoucích GPU. Samozřejmě je třeba dodat, že je-li toto pravda, bude stejně postiženo i AMD.

Čip GM107 si vystačí s 28nm procesem. S většími Maxwelly ale Nvidia čeká na vyladění 20nm procesu
Čip GM107 si vystačí s 28nm výrobou. S většími Maxwelly ale Nvidia čeká na vyladění 20nm procesu (Zdroj: The Tech Report)

TSMC má (pokud víme) vyvinutou jen jednu variantu 20nm procesu. Na předchozích krocích existovalo více různě komplexnívh variant určených buď pro výkonné, nebo pro jednodušší a úsporné čipy, u 20 nm je ale proces jen jeden společný. Ten by sice měl pokrýt všechna využití, zdá se ale, že v praxi bude výroba největších a nejvýkonnějších čipů i zde komplikovanějším úkolem a její zvládnutí zabere delší dobu. Situace se tak oproti dřívějšku (kdy bývaly „high performance“ procesy obvykle uváděny až později po postupech typu „low power“) zas tak moc nezměnila.

 

CS24

Své poslední highendové karty uvedly AMD a Nvidia teprve na podzim 2013, takže lze říct, že nový impulz v podobě 20nm výroby ještě není až tak nezbytný. V letošním roce se zřejmě obě firmy uchýlí k dvojčipovým řešením založeným na současných nejvýkonnějších GPU. AMD co nevidět vydá Radeon R9 295X2 s dvěma čipy Hawaii. Nvidia zase oznámila GeForce GTX Titan Z s dvěma čipy GK110, který ale bude stát superexkluzivních 3000 USD. Podle webu VideoCardz by se však stále mohla objevit i obyčejnější duální GeForce GTX 790 za poněkud lepší cenu. Na nové highendové karty založené jen na jednom GPU si ale zřejmě budeme muset počkat až na přelom roku.

Zdroj: SweClockers