Hlavní navigace

Historický zlom: v USA už se prý častěji pouští filmy online než z disků

28. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok 2012 možná bude skutečně zlomový, a to i když se svět nepřestane točit. Podle průzkumu Screen Digest společnosti IHS totiž letos ve Spojených státech streamované filmy poprvé počtem zhlédnutí překonají DVD a Blu-Ray.

Odhaduje se, že číslo placených (a tedy legálních) online projekcí tam od minulého roku stouplo z 1,4 miliardy na 3,4 miliardy, zatímco DVD a Blu-Ray média mají z 2,6 miliard zhlédnutí v roce 2011 spadnout na 2,4 miliardy. „Stojíme na počátku konce fyzických médií, jako jsou DVD a Blu-Ray disky,“ komentoval za IHS hlavní analytik Dan Cryan. „Ten přechod ovšem ještě chvíli potrvá. Vždyť devět let od spuštění iTunes Store se CD také stále kupují,“ dodal.

Z průzkumu dále vyplývá, že 94 procent diváků streamovaných filmů jsou předplatitelé a že průměrná cena zhlédnutí činí 51 centů, přičemž u fyzicky koupeného videa je to 4,72 dolaru. Zajímavé ovšem je, že hlavní studia se s DVD a Blu-Ray disky ještě nechtějí rozloučit, takže spolu se sítí obchodních domů Wal-Mart plánují službu „disc-to-digital“, která by za poplatek umožňovala nahrát si obsah fyzických médií na cloudové úložiště a tím domácí videotéku přetvořit na digitální.

Zdroj: Bloomberg.com

Autor článku