Hlavní navigace

Historie souborů bude zřejmě odebrána ve Windows 10 Fall Creators Update

5. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft před několika dny omylem uvolnil neveřejnou testovací verzi Windows pro mobily a pro počítače, byť jen ve 32bitové edici. Instalace sestavení 16212 vám zejména na mobilech mohla způsobit pořádné problémy. Kdo se do instalace pustil, pravděpodobně byl nucen zařízení resetovat pomocí nástroje Windows Device Recovery Tool.

Uniklé sestavení nepřekvapivě prozradilo víc, než co nám Microsoft dosud sám říkal. Jak se zdá, Fall Creators Update odstraní jednu z funkcí souvisejících se zálohováním. Nástroj Historie souborů (File History) byl poprvé představen ve Windows 8 a slouží k obnově předchozích verzí souborů, takže aniž byste složitě řešili zálohovací systémy, prostě jen otevřete kontextovou nabídku, vyberete obnovu a pak verzi souboru, s níž chcete pracovat.

V Desítkách jej najdete v Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Zálohování. Nejprve musíte vybrat úložiště, kam budou zálohy ukládány, posléze je již Historie souborů aktivní. Klepnete-li na Další možnosti, můžete upravit chování zálohování. Lze vybrat konkrétní složky, nebo naopak některé vyloučit, dále určíte frekvenci zálohování atp.

MMF24

Historie souborů ve Windows 10 Historie souborů ve Windows 10

Proč by Microsoft Historii souborů odstraňoval? Počítače dnes běžně mají jedno rychlé, ale malé úložiště. Stále nevidím důvod, proč by Historie souborů nemohla zůstat jako volitelná funkce pro ty scénáře, kde by uplatnění našla. Na počítačích s jedním menším úložištěm skutečně dává smysl spíše používání cloudové jednotky jako OneDrive. Tyto služby mnohdy verzování podporují, byť domácí OneDrive ukládá více verzí pouze u dokumentů.

Možná chce Microsoft snížit komplexitu zálohování. Pokud používáte např. již zmíněný OneDrive, Historie souborů provádí de facto duplicitní činnost. Na druhou stranu je funkce standardně vypnutá a stále nevidím důvod, proč by pro zájemce a zájemkyně nemohla zůstat. Možná Microsoft své rozhodnutí přehodnotí, ale zatím se zachováním Historie souborů příliš nepočítejte. Používáte tuto funkci?