Hlavní navigace

Historie zobrazovacích zařízení

2. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Projekci obrazu znali už naši prapředci v době mamutů. Jeskynní malby byly tedy prvními monitory. K dokonalosti byly vypiplány až v době renesance. Ale na pohyblivé obrázky jsme si počkali až do 19. století.

Trendy se mění už tisíce let

Lidstvo snad odjakživa cítilo potřebu zachytit realitu v obraze. Vše začalo už jeskynními malbami před nějakými třiceti tisíci lety – a tím to také na pěkně dlouho skončilo. Vývoj se ale neustále zrychluje a postupem času se začaly objevovat ikony, obrazy. A než jsme se jako živočišný druh nadáli, byl tu film, schopný zachytit a zobrazit pohyb – dnes téměř není možné strávit den v civilizaci, aniž by člověk nepohlédl aspoň na jeden displej či obrazovku.

Dnešní zobrazovací technologie, které všichni denně využíváme, mají kořeny ve vynálezech průkopníků z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Od té doby prošly neuvěřitelným vývojem a masovým rozšířením. V podstatě způsobily informační revoluci a ovlivnily způsob života miliard lidí.

KL24

Kdybychom měli dopodrobna popsat všechny typy zobrazovacích technologií a jejich vznik a vývoj, zdržovali bychom vás až do Vánoc. Proto je článek redukován na přehled nejzajímavějších milníků v historii tohoto stále se rozvíjejícího oboru. Cesta od třicetiřádkové vakuové obrazovky k dnešním trojrozměrným HD televizím a displejům byla lemována spoustou pokusů a omylů, přešlapů a v podstatě revolučních, ale komerčně neúspěšných technologií.

Pokračování na Cnews.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku