Hlavní navigace

Hitachi má 1,5TB disk pro notebooky, tři plotny se vešly do 9,5 mm tloušťky

21. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nahlédnete-li do ceníků internetových obchodů, v kategorii 2,5palcových disků tam najdete i modely s kapacitou rovných dvou terabajtů. Ale podívejte se pořádně: tyto disky mají tloušťku 15 mm, takže do notebookové šachty se nevejdou a na problémy dost možná narazíte i u externích boxů. Tloušťka disku je dána počtem ploten a doposud jste se mohli řídit vcelku jednoduchým pravidlem, že nejběžnější 9,5mm disky mohou mít maximálně dvě plotny. Díky Hitachi to ale již brzy nebude platit.

Hitachi mělo k diskům s větším počtem ploten odjakživa kladný vztah. V současnosti již firma spadá pod Western Digital, nadále ale funguje částečně samostatně: disky pod jeho značkou se stále prodávají a oddělení výzkumu a vývoje se stále činí. Novinka jménem Travelstar 5K1500 je ale dílem inženýrů, nikoliv vědců. Přelomové technologie záznamu byste pod jeho kapotou hledali marně, disk používá standardní 500GB plotny, ale do omezeného prostoru se vešly tři.

Tištěný spoj disku WD Scorpio z roku 2011 (zdroj: StorageReview)

Výrobce toho docílil prostřednictvím zmenšení desky s elektronikou, která se již nepřekrývá s plotnami. Ušetřil tak cenných pár milimetrů, do kterých se pak vtěsnala další plotna; dílčích úprav doznaly i mechanické komponenty uvnitř disku. Hitachi bohužel nezveřejnilo fotografie svého zázraku, z obrázku výše si tedy pouze můžete udělat představu, jak vypadá elektronika klasického 9,5mm disku se dvěma plotnami. Hitachi prozradilo, že ke zmenšení pomohlo mimo jiné použití čipů v balení BGA, kdy jsou kontakty pod keramickým pouzdrem a nikoliv po stranách, jako na fotografii výše.

Dobrou zprávou je, že prostor mezi plotnami zůstal stejně velký, disk díky tomu vydrží stejné otřesy, jako jeho dvouplotnoví sourozenci (400 G na 2 ms v provozu, 1000 G na 1 ms ve vypnutém stavu). Co se dalších specifikací týče, řadič si rozumí se SATA 6 Gb/s a disk je vybaven nezvykle velkou 32MB vyrovnávací pamětí.

Rychlost otáčení ploten je 5400 ot./min, varianta s vyššími otáčkami v plánu není. Zákazníci vyžadující vyšší spolehlivost se ale dočkají ještě verze „EA“ (Enhanced Availability), která projde náročnějším testováním a nabídne šifrování splňující požadavky specifikace TCG Opal.

 

CS24

Travelstar 5K1500 se začne prodávat ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Do té doby už se možná na trhu objeví i 2,5" disky s vyšší hustotou zápisu – ostatně, pětimilimetrová Scorpia s kapacitou 500 GB se podle všeho již dodávají. Můžeme ale doufat, že průkopnická práce HGST nepřijde vniveč a časem na jejích základech vzniknou třeba 7 mm tenké disky se dvěma plotnami.

Zdroj: The Tech Report