Hlavní navigace

Hlasová asistentka Cortana se dostane i na desktop, a to zřejmě už do Windows 9

12. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlasové ovládání a diktování je součástí Windows už od dob Vista, Microsoft ale z této služby nikdy nedokázal udělat výhodu. Až přišel Apple a do iOS umístil asistentku Siri, začalo se tvrdě pracovat i v Redmondu. Inženýři navázali na původní výzkum, spojili techniky rozpoznávání a syntézy hlasu s učícím se vyhledávačem Bing a vznikla Cortana. Ta je momentálně dostupná v americké edici Windows Phonu 8.1.

Takhle by mohla vypadat Cortana ve Windows 9
Takhle by mohla vypadat Cortana ve Windows 9

Podle Neowinu se však Cortana může objevit i na desktopu. V alfaverzích Windows 9 „Threshold“ si už vývojáři s asistentkou hrají a dělají pokroky. Už prý netestují, jestli to bude fungovat, ale jak konkrétně to bude vypadat. Cortana momentálně běží jako samostatná aplikace, ještě není integrovaná v systému. A vypadá prý jako vycentrované okno, které zabere asi čtvrtinu obrazovky. Zdroje věří, že se Cortana stane součástí finálního systému.

 

Jeho testovací verze bychom se mohli dočkat už na podzim s tím, že RTM přijde někdy na jaře 2015. Microsoft má ještě dost času, aby vyladil jak samotný systém, tak i Cortanu. Její „inteligenci“ chce firma vylepšovat i dvakrát měsíčně. Ještě aby ji naučil česky. Všechny známé informace o novinkách najdete pod štítky Cortana a Windows 9.

Zdroj: Neowin