Hlavní navigace

Hlasově ovládaný fotoaparát ve Windows Phone? Úřad schválil patent

21. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O novinkách v nových Windows Phone se bohužel nedozvíme ve velkém předstihu, současná strategie Microsoft dovoluje o produktu mluvit až v době krátce před dokončením. Dlouho dopředu se slibovat nebude nic. Firma si však patentovala hlasové ovládání fotoaparátu, kterého se dočkáme nejdříve ve Windows Phone Blue. Žádost o přiklepnutí patentu byla podána před dvěma roky, úřad ji schválil na začátku května.

Tip : Microsoft promluvil o Windows Phone 8 GDR2. Víme, jaké funkce přinese

Hlasové příkazy pro snímání se hodí zejména ve chvílích, kdy telefon někde usadíte a chcete se vyfotit skupinově – prostě ho o to požádáte. Snad nebudeme muset moc křičet. Takhle nebudeme muset čekat na spoušť aktivovanou s určitým zpožděním. Hlasové ovládání je stále oblíbenější, byť asi málokdo prolomil hranice a mluvil se svým telefonem na veřejnosti.

Google před pár dny představil nové vyhledávání ovládané hlasem. K aktivaci musíte říct „OK, Google“ a pokračujete svým dotazem. Přesto by nám žádost o vyfotografování scény tak nepřirozená a nepříjemná být nemusela.

 

Novinka se nutně nemusí omezit na chytré telefony, můžeme ji spatřit v tabletech, osobních počítačích nebo v kterémkoli jiném zařízení s fotoaparátem. Teoreticky bude novou funkcionalitou vybaven také nový Xbox. Fotoaparát by měl reagovat na standardní „lidské“ příkazy, zřejmě bude možné akci spustit obyčejným odpočítáváním, jako to fotografové dělávají. Přístroj zareaguje i na klasické fráze jako „sýr“, případně i na jiné zvuky.

Snímek ovlivní i jiné příkazy. Lze ho smazat, nechat nebo zobrazit. Windows Phone v současnosti hlasové ovládání v českém jazyce nepodporují, proto se na funkci raději zbytečně netěšte. Leda byste s telefonem komunikovali v angličtině, nebo Microsoft zapracuje na podpoře češtiny.

Funkce přijde nejdříve s Windows Phone Blue, která letos spatříme jen těžko. Na podzim vyjde poslední menší aktualizace pro osmou řadu systému, s kódovým označením GDR3. Hlasově ovládanou kameru si pořídíte také prostřednictvím aplikace Voice Controlled Camera Free.

MMF24

 

Zdroj: PatentBolt via WP7 Connect
Obrázky: PatentBolt