Hlavní navigace

Hledá se náhrada za značku Metro. Microsoft ji zřejmě přestane používat

3. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Znáte Metro? Ovšem, redmondský gigant tak označuje nové dlaždicové prostředí, optimalizované pro dotekové obrazovky. Výrazné typografické prvky jsou upřednostněny před grafickými berličkami. Vedle propracované grafiky tak může Metro vypadat jako chudý příbuzný, protože v něm uvidíte hromadu textu, který může být umístěn v dlaždicích. Kromě dlaždic prostředí mnoho dalších prvků neobsahuje. Metro se poprvé objevilo ve Windows Phone 7 v roce 2010. Prvotní principy stylu však naleznete již ve Windows Media Centeru z Windows XP.

K výrazným blokům textu se později přidaly dlaždice a prostředí pro Windows Phone bylo na světě. Po tak dlouhé době se z Redmondu překvapivě ozývá, že vlastně už slovo používat nechtějí. Tedy, název tohoto stylu. Je jasné, že za věcí bude víc, než jen rozmar Steva Ballmera. Informace o tom, že se hledá nový název, firmou prosvištěla na v tomto týdnu. Prý ji k tomu přiměla diskuse s evropským partnerem. Ještě tento týden, nejspíš o víkendu, bychom se měli dozvědět něco o novém názvu.

 

Pokud ovšem nějaký přijde. Zpravodajské portály Ars Technica a The Verge od neověřených zdrojů zaslechly cosi o tom, že se německé firmě Metro AG nelíbí, jaký název Microsoft zvolil. Spory o značku jsou vcelku běžné, toto by nás nepřekvapilo. Pokud se informace zakládá na pravdě, je ovšem pravděpodobné, že se Microsoft s Němci finančně vyrovná a značku Metro si ponechá. Proč by se ostatně jinak firma Metro AG ozývala? Teprve v souvislosti s předěláváním grafického stylu celého portfolia vidí, že by z Redmondských mohla něco vytřískat.

MMF24

To je ale zase naše teorie. Němci se rozhodli pověsti nekomentovat, Microsoft je mezitím velice nervózní a o nastalé situaci uvědomil své zaměstnance. V neposlední řadě doporučil vývojářům aplikací, aby „Metro“ nepoužívali v názvech svých děl. Ačkoli Metro oficiálně bylo kódovým označením, opravdu se ujalo a hovoří se tak o něm i na veřejnosti.

Zdroj: The Verge 1 | 2 | Engadget