Hlavní navigace

Hoaxy aneb Co také kolovalo internetem

31. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě jste se s nimi už setkali. Nabádají, varují, prosí nebo slibují. Jejich okamžitým přeposláním si můžete vydělat peníze i někomu zachránit život. Otevřením jiných zase klidně způsobíte jadernou katastrofu. Jedny rozpoznáte okamžitě, dalším se zdráháte nevěřit. Hoaxy nám otravují život, ale někdy zároveň pobaví. Jsou to poplašné zprávy občas končící novinářskou kachnou či mystifikací. Při větším rozšíření se mohou stát dokonce tzv. urban legend čili moderní pověst – pak přestane být známý zdroj a informace se jednoduše přenáší z člověka na člověka.

Zdánlivě je hoax neškodný. Jeho přeposíláním se však zatěžují linky a hlavně se šíří seznamy e-mailových adres tak dlouho, až se nakonec zákonitě musí dostat k spamerům. A koloběh hoaxů i spamu se poté znovu a znovu opakuje. Jedinou obranou je zdravý rozum – prostě nepřeposílejte kdejakou „ptákovinu“. Jak uvidíte na 10 příkladech hoaxů níže, může vám ve virtuální schránce přistát skutečně cokoliv.

1. Zpoplatnění Facebooku, ICQ i odesílaných e-mailů

Lidé se samozřejmě zejména bojí o svoje peníze. V okamžiku, kdy jim přijde zpráva o tom, že služba, kterou již dlouho užívají naprosto zdarma, by měla být zpoplatněna, tedy klidně rozešlou otravný hoax všem lidem v kontaktech, jen aby je to nic nestálo. Dle kolujících informací by dnes byla zpoplatněna jak sociální síť Facebook (zhruba 40 Kč měsíčně), tak instant messenger ICQ (50 Kč měsíčně), ale také každý odeslaný e-mail (5 centů za kus). Facebook již má dnes dementi („Byl, je a bude zdarma.“) této zprávy pro jistotu na své úvodní straně.

2. V nouzi zadej opačný PIN

E-maily s označením „oficiálně z banky“, ovšem přeposlané naprosto neoficiálně, nabádaly zhruba před dvěma lety k následujícímu bezpečnostnímu opatření: v okamžiku, kdy jste násilníkem nuceni vybrat své peníze z bankomatu, zadejte svůj PIN opačně. Tehdy vám prý stroj vydá peníze, avšak současně je přivolána policie. Pochopitelně se při zadání opačného čísla než je váš PIN stane něco úplně jiného – transakce bude zamítnuta.

3. Nepřidávejte si…

Pomstou známému je pravděpodobně rozeslání zprávy typu „nepřidávejte si ten a ten kontakt, je to virus“. Tyto informace se šíří interně, ať už na Skypu, ICQ nebo přes zprávy na Facebooku. Přidání neznámého kontaktu sice není nic logického, ke zformátování disku to ale nepovede.

4. …a neberte jim telefony

Podobné jako předchozí případ. E-maily varují před různými telefonními čísly s tím, že jejich přijetím riskujete: a) placený hovor, b) blokaci až destrukci telefonu. Jenže přijetí hovoru (vyjma roamingu) vás nic stát nemůže. Stejně tak mobil neexploduje a to ani pokud ho použijete při nabíjení, před čímž varoval zase jiný hoax.  

5. Potvrzení existence

Nebezpečným je e-mail vyžadující od vás přihlašovací údaje k účtu s odůvodněním, že ty nepoužívané budou vymazány. Většinou se spíše šířila „jen“ verze s výzvou k přeposílání zprávy, a to na Facebooku a Hotmailu.

6. Bill Gates rozdává peníze

Bill Gates má peněz dost, nicméně věřit tomu, že vyhledá každého, kdo přepošle určitý e-mail a zaplatí mu za to 5 až 245 dolarů, je samozřejmě naivní. Zprávu, jež slibuje minimální výdělek 10 000 USD a končí slovy „poděkujte Billovi“, ale přesto řada lidí přeposlala.

7. Volte Christophera Walkena

V průběhu amerických prezidentských voleb roku 2008 se rozšířil hoax o kandidatuře herce Christophera Walkena. Uvěřily mu tehdy tisíce lidí – však byl také podpořen webovou stránkou walken2008.com. Kdo ví, kdo bude všechno kandidovat v roce 2012.

8. Microsoft nakupuje

A ještě jednou o Gatesových financích. Microsoft jako každá nadnárodní korporace přirozeně konkurenční firmy skupuje, nicméně zpráva o vzniku Microsoft Firefox 2007 nebyla pravdivou. Stejně tak Microsoft nekoupil římskokatolickou církev…

9. Neotvírej nebo odpálíš raketu

Kolem roku 2002 se objevil nadmíru zajímavý hoax. Tvrdil, že internetem koluje e-mail s předmětem „LAUNCH NUCLEAR STRIKE NOW“, jehož otevřením dojde k odpálení amerických jaderných zbraní směrem na Rusko. Na konci varování stálo: „Coby bezpečnostní opatření byla autorizace odpalu e-mailem zrušena, díky chybě Y2K však stále hrozí, že otevřením e-mailu způsobíte katastrofu!“

KL24

10. Pracovní virus

Na závěr věnujte pozornost tomuto oznámení: „Šíří se nový virus nazvaný ‚práce‘. Pokud obdržíte jakoukoliv ‚práci‘, ať už e-mailem nebo je vám přímo předána kolegou, rozhodně ji nepřijímejte! Ti, kdo tak učinili, zjistili, že jejich společenský život je vymazán a mozky jim přestávají správně fungovat.“ Tak prosím zůstaňte ostražití.

Zdroje: hoax.cz, pcworld.com, symantec.com, thatsnonsense.com

Byl pro vás článek přínosný?