Hlavní navigace

Hodiny ve Windows: utajené možnosti

25. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Údaj o datu a čase se ve Windows nijak zásadně nezměnil již od dob Windows 95. Hodiny se stále objevují v pravém spodním rohu obrazovky (pokud tedy panel nepřesunete jinam), stále na ně můžete poklepat a zobrazit tak jejich nastavení. Tím však práce s hodinami v prostředí Windows XP a Windows Vista zdaleka nekončí. Vista přinesla postranní panel s dalšími hodinami, můžete si zobrazit čas v různých oblastech světa, je tu i možnost aktualizace času přes internet, kterou najdete ve Vistě i Windows XP.

Ruční nastavení data a času

Pokud je z nějakého důvodu na vašem počítači špatně nastavené datum nebo čas, můžete je velice rychle změnit. Ve Windows XP poklepejte na zobrazené hodiny v pravém spodním rohu obrazovky. V případě, že používáte Windows Vista, klepněte na hodiny pravým tlačítkem myši a zvolte funkci Upravit datum a čas. Ve Vistě můžete i jednou kliknout a zobrazit panel s kalendářem a hodinami. Pro úpravu klepněte na odkaz Změnit nastavení data a času.

Ve Windows XP nyní můžete datum a čas ihned změnit. Klepněte do kalendáře a vyberte datum, případně změňte měsíc a rok. Hodiny můžete upravit v políčku napravo. Ve Windows Vista nejprve klepněte na tlačítko Změnit datum a čas, což si vyžádá potvrzení správce systému. Poté se zobrazí dialog, kde v políčku upravíte čas, v kalendáři pak vyberete klepnutím příslušné datum. Měsíc přepínáte klepnutím na šipky v horní části kalendáře:

Časová pásma

Správné nastavení časového pásma má vliv na automatickou změnu letního a zimního času. Máte-li systém Windows v češtině, měla by zde být automaticky nastavena Praha. Pokud používáte jinou jazykovou verzi Windows, pak si časové pásmo změňte na to naše. Ve Vistě klepněte na tlačítko Změnit časové pásmo a vyberte si jej v dialogu. Ve Windows XP můžete totéž učinit na záložce Časové pásmo:

Automatické nastavení času

Ve Windows XP i Vista je funkce umožňující automatickou synchronizaci času v počítači oproti údajům ve speciálních časových serverech na internetu. Ve Windows XP se v dialogu pro úpravu času přepněte na záložku Čas v internetu. Ujistěte se, že je zapnuta volba Automaticky synchronizovat s časovým serverem v Internetu. Okamžitou úpravu můžete spustit tlačítkem Aktualizovat.

Ve Windows Vista je nastavení synchronizace hodin poněkud odlišné. Přepněte se na záložku Čas v Internetu a klepněte na tlačítko Změnit nastavení. Podívejte se, zda je zapnuta funkce pro automatickou synchronizaci, vyberte si některý z nabízených časových serverů a klepněte pro jistotu na tlačítko Aktualizovat nyní. Tím se čas okamžitě upraví.

Další hodiny ve Windows Vista

Windows Vista umožňuje přidat k běžnému času počítače ještě informaci o datu a čase ve dvou dalších časových pásmech. Zůstaňte v dialogu pro nastavení data a času a přepněte se na záložku Další hodiny. Zapněte zatrhovátka Zobrazit tyto hodiny, upravte si časové pásmo, které mají zobrazovat, a přidělte jim nějaký název. Poté dialog zavřete potvrzením tlačítkem OK.

Pokud teď klepněte na hodiny v pravém spodním rohu, uvidíte opět dialog s kalendářem, ve kterém však budou doplněny zvolené další hodiny. Tímto nastavením se změní i plovoucí nápověda. Další hodiny se zobrazí i v případě, že nad pravý spodní roh umístíte ukazatel myši.

Hodiny v postranním panelu

Další možností, jak ve Windows Vista zobrazit čas, je miniaplikace v postranním panelu. Pokud hodiny momentálně nevidíte, klepněte na tlačítko Plus nahoře v panelu a ze seznamu miniaplikací si hodiny do panelu přetáhněte. Můžete tak učinit několikrát. Každé z hodin v postranním panelu totiž mohou zobrazovat čas z jiného časového pásma.

Jakmile si hodiny připravíte, je čas na jejich nastavení. Pro každé z hodin opakujte následující postup. Najeďte nad hodiny ukazatelem myši a klepněte na tlačítko se symbolem klíče, které se zobrazí v panelu vpravo vedle hodin. Zobrazí se panel pro jejich nastavení.

CS24

Šipkami si přepněte vzhled hodin. Vybrat si můžete z osmi typů. Pokud hodiny pojmenujete, pak se tento popisek zobrazí na jejich ploše. Vyberte si časové pásmo, pro které mají hodiny svůj čas zobrazovat. Podle svého uvážení jim zapněte vteřinovou ručičku a nastavení potvrďte tlačítkem OK.