Hlavní navigace

Hollywood zvažuje, že filmy do online půjčoven půjdou už měsíc po premiéře v kinech

22. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Časopis Variety má informace, že přední hollywoodská studia jednají s kinořetězci kvůli zkrácení exkluzivity mezi uvedením filmů pro kina a pro online služby. Běžně je tato stanovena na přibližně 90 dní, studia by si ale představovala i pouhý třítýdenní rozdíl. Jednání jsou zatím v plenkách a potrvají dlouho. Každé studio totiž kvůli zákonům musí jednat s každým řetězcem zvlášť. Navíc je hodně hráčů na obou stranách a každý má jinou představu.

Například Warner Bros by si dokázal představil premiéru na VOD službách jen 17 dní po uvedení v kinech, zapůjčení by ale stálo 50 dolarů. Pokud by exkluzivita kin trvala 30–45 dní, cena by byla asi 30 dolarů. S tím by souhlasilo i studio Fox. Universal chce filmy na internet dostat už za 20 dní, ale o ceně ještě nepřemýšlí.

Lionsgate, Paramount a Sony zatím pouze vyjednávají, ale žádná čísla ještě nemají. Zato největší studio Disney, které do kin posílání méně filmů, zato hlavně drahé a výdělečné bijáky, nechce 90denní exkluzivitu zkracovat vůbec. Na jeho filmy totiž lidé od kin chodí dlouho.

Tip: Zakladatel Napsteru rozjíždí revoluci. Filmy na doma současně s kinopremiérou

Podle Variety ani neexistuje shoda na tom, jestli by ve zkrácené lhůtě šly na internet všechny filmy, nebo jen vybrané. Universal by v tom prý nedělal rozdíl, zato Warneři a Foxové by vybrané filmy nechávali v kinech déle.

KL24

Tak či onak, jednání studií s kinořetězci ještě mohou trvat několik let. Hity roku 2017 ještě rozhodně na internet (oficiální cestou) nepůjdou dříve než za ony tři měsíce. A u nás ještě později.

 

Byl pro vás článek přínosný?